Het spoor tussen Leeuwarden en Buitenpost gaat vanaf woensdag vijf dagen dicht: een overzicht van de werkzaamheden en overlast

Vanaf woensdagochtend 20 februari gaat het spoor tussen Leeuwarden en Buitenpost vijf dagen op slot wegens werkzaamheden. Een overzicht van de werkzaamheden op het hele traject.

In Hurdegaryp en Feanwâlden worden dan tunnelbakken aangelegd. Hiervoor worden stukken spoor verwijderd en later weer teruggelegd. Auto's rijden hierdoor in de toekomst onder het spoor door en hoeven zodoende niet meerdere keren per uur te wachten voor gesloten spoorbomen.

De voorbereidingen beginnen in de nacht van dinsdag op woensdag. Donderdag is een cruciale dag als de betonnen constructies op hun plek worden gezet. Publiek is donderdag welkom tijdens de werkzaamheden. Ook wordt een webcam geplaatst bij het station in Hurdegaryp die livebeelden op de site van ProRail uitzendt.

Bussen en langere reistijd

Reizigers moeten tot en met zondag door de werkzaamheden rekening houden met een langere reistijd, die een kwartier tot een half uur bedraagt. Tussen Leeuwarden en Buitenpost rijden bussen. Treinen tussen Buitenpost en Groningen rijden met een aangepaste dienstregeling.

Daarnaast is tijdens de werkzaamheden de Rijksstraatweg in Hurdegaryp gestremd voor auto's. Er geldt een omleiding. Bussen, hulpdiensten, fietsers en voetgangers kunnen wel passeren. In de nacht van zondag op maandag moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Meerdere werkzaamheden op traject

De aanleg houdt verband met het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL), een initiatief van het provinciebestuur. Er rijden in de toekomst meer en langere treinen op dit traject. Tot en met 2020 worden en zijn er werkzaamheden uitgevoerd.

Een overzicht van de overige werkzaamheden. In verschillende tijdsvakken worden alle stations tussen Leeuwarden en Groningen voorzien van langere perrons. Ook wordt het station Achter de Hoven in Leeuwarden afgebroken en er komt dubbel spoor op de spoorwegovergang bij de Schrans in de stad.

Het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL). ILLUSTRATIE PRORAIL

In Hurdegaryp bovendien komen de twee perrons tegenover elkaar te liggen en wordt de overgang tussen beide sporen verlegd.

Ook op het stuk traject in Groningen wordt gewerkt. De overgang bij de Paterswoldseweg wordt vervangen door een onderdoorgang. Tussen Zuidhorn en Hoogkerk wordt over een stuk van 8 kilometer dubbel spoor gerealiseerd en bij station Zuidhorn komt een keerspoor voor de pendeltrein en wordt het viaduct aangepakt.

Op het hele traject worden in totaal vijf particuliere overgangen gesloten en worden drie onbeveiligde voorzien van bomen.

Lees ook:Het was lang stil rondom de uitbreiding van het station in Leeuwarden, maar nu weten we: dit najaar gaat het gebeuren

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement