'Het overzicht is terug voor de lezer'

Moderner, rustiger en vooral overzichtelijker. Dat is volgens chef digitaal Jan Rozendaal het verschil tussen de oude en de nieuwe website van de Leeuwarder Courant. De site ziet er vanaf vandaag compleet anders uit.

,,De look and feel moest anders. Mensen doen steeds meer online en verwachten ook steeds meer van ons. Daar moeten we aan beantwoorden.” De vorige site is zeven jaar oud; een eeuwigheid in de digitale wereld. In al die jaren is er heel veel bij gekomen. ,,Een rubriek hier, een dossier daar”, zegt Rozendaal. ,,Je kunt er uit afleiden dat wij ons hebben ontwikkeld, maar voor de bezoeker is het er allemaal niet duidelijker op geworden. Op de nieuwe site is het overzicht terug.''

Regionaal

De lezers van LC.nl zijn vooral nieuwsgierig naar regionaal nieuws. Dat blijkt nog maar eens uit onderzoek van Concept 7, het Groninger bureau dat de nieuwe site heeft ontworpen. Het bureau onderzocht welke onderwerpen lezers in Friesland het interessantst vinden. Dat deden ze door tientallen proefpersonen een speciale bril op te zetten en zo te analyseren waarnaar de lezer kijkt op de site. Rozendaal: ,,Op de vorige site brachten we veel nationale en internationale artikelen. Natuurlijk nemen we belangrijke nieuwsverhalen van buiten Friesland nog steeds mee, maar de focus ligt nog meer op regionaal nieuws.”

Ook op de nieuwe site zijn twee soorten artikelen te vinden. Het korte nieuws kan de lezer gratis lezen. Meer duiding leest hij of zij in de LC+ artikelen. Rozendaal: ,,Het is belangrijk dat we artikelen aan elkaar koppelen zodat we een onderwerp beter kunnen duiden. Er wordt online zoveel geschreven dat onze taak, uitleggen waarom iets gebeurt, alleen maar belangrijker wordt.” Abonnees kunnen alle LC+ berichten gratis lezen, andere gebruikers vullen één keer hun e-mailadres en wachtwoord in en lezen de eerste zes verhalen per maand gratis.

De hele dag door

Bij een nieuwe site hoort ook een nieuwe werkwijze. ,,De redactie was vanouds bezig met de volgende dag: welke verhalen maken we voor morgen? Dat was de belangrijkste vraag. Die verhalen waren aan het einde van de dag klaar. De werkwijze is zo aangepast dat we continue zorgen voor nieuws en verhalen op de site. De hele dag door. We bedienen de lezer steeds beter”, zegt Rozendaal. Dat komt ook door de technische mogelijkheden die er zijn. ,,Dossiers, video's, liveblogs, het kan allemaal. En wij, de redactie, werken ook steeds vaker en beter online. Ons vak wordt alleen maar mooier met al die ontwikkelingen.”

Auteurpagina's

In het verlengde van die nieuwe werkwijze krijgt iedere verslaggever een eigen persoonlijke pagina. Hij bepaalt zelf welke artikelen hij op deze pagina plaatst. Er zijn veel verslaggevers met veel kennis over een bepaald onderwerp. Over gezondheid bijvoorbeeld. Lezers worden overstelpt met informatie. De verslaggever plaatst op zijn eigen pagina allerlei belangrijke artikelen, filmpjes, linkjes, tweets of verzamelt rapporten over een onderwerp om zo meer duiding te geven. Rozendaal verwacht erg veel van deze pagina's. ,,We hebben soms veel meer informatie dan dat er ruimte is in de krant. Daar is plek voor op de website. Verslaggevers weten vaak veel meer dan in de krant terecht komt en kunnen op deze manier hun kennis delen met de mensen die ook erg geïnteresseerd zijn in zo'n onderwerp.”

Dat de site vanaf vandaag online staat betekent niet dat de klus helemaal af is. Elke maand wordt er wel iets nieuws ontwikkeld, zoals binnenkort een nieuw hulpmiddel om liveblogs te maken. Rozendaal is trots. ,,Ons online bezoek is het afgelopen jaar met ruim zestig procent toegenomen. Dat laat zien dat mensen ons ook online steeds beter weten te vinden. We moeten de verwachtingen van de onlinelezer waarmaken. Dat doen we met de nieuwe site. We horen nu bij de voorhoede.”

Heeft u opmerkingen over onze nieuwe site? Mail naar jan.rozendaal@ndcmediagroep.nl.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement