De entree van Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Het opzetten van gespecialiseerde zorgcentra door de vier Friese ziekenhuizen is mislukt

De entree van Antonius Ziekenhuis in Sneek.

De concentratie van gespecialiseerde zorg door de vier Friese ziekenhuizen is van de baan. Het opzetten van gespecialiseerde centra is mislukt. De ziekenhuizen, medisch specialisten en zorgverzekeraar De Friesland zijn er samen niet uitgekomen.

‘In 2019 is gebleken dat er te weinig voordelen zijn om in het Friese Zorglandschap samen tot locatieprofielen per ziekenhuis te komen’, meldt het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe in het woensdag gepubliceerde jaarverslag. De vier Friese ziekenhuizen zoeken nu andere verbanden en andere vormen van onderlinge samenwerking.

Onder de vlag van Fries Zorglandschap zouden de vier Friese ziekenhuizen op medisch specialistisch gebied verregaand samenwerken, als ware het een fusie. Die intentie spraken de Friese ziekenhuisbestuurders begin 2018 uit in een convenant , nadat hun voorgangers er in het verleden niet in geslaagd waren een herverdeling van specialistische ziekenhuiszorg van de grond te krijgen.

Er zouden zeker twaalf centra komen

Concentratie van medisch specialistische zorg was nodig om deze te kunnen behouden voor Friesland. Specialisten moeten jaarlijks voldoende operaties kunnen uitvoeren om aan de stijgende kwaliteitseisen te blijven voldoen. In Friesland zouden zeker twaalf centra moeten komen waarin specialismen zijn geconcentreerd, zo was het plan.

De eerste concrete stap was de oprichting van het borstkankercentrum in MCL in Leeuwarden. Dat werd in de zomer van 2017 aangekondigd. Het zou een zelfstandig centrum moeten worden, maar in die vorm is het nooit van de grond gekomen. Borstkankeroperaties worden nog altijd in alle Friese ziekenhuizen uitgevoerd. Naast een borstkankerkliniek zouden er nog zeker elf gespecialiseerde centra moeten komen, zoals een pijnbehandelcentrum en een oogheelkundig centrum.

MCL verlegt focus

MCL meldt in zijn jaarverslag dat de gewenste en beoogde samenwerking binnen het Friese Zorglandschap op korte termijn niet leidt tot substantiële resultaten. MCL legt nu eerst weer de focus op intensievere samenwerking met het Heerenveense ziekenhuis Tjongerschans en ouderenzorgkoepel Noorderbreedte, waarmee het samen Zorgpartners Friesland vormt. Een samenwerking die de afgelopen jaren financieel ontvlochten is.

Antonius rept niet over het Fries Zorglandschap in zijn dinsdag gepubliceerde jaarverslag. Bestuursvoorzitter Marcel Kuin, tevens woordvoerder van Fries Zorglandschap, bevestigt in een mondelinge reactie dat rond kerst de stekker uit deze intensieve samenwerking is getrokken. ,,Antonius en Tjongerschans hadden meerjarencontracten met zorgverzekeraar De Friesland, MCL en Nij Smellinghe om uiteenlopende redenen niet. Dan is er geen gelijk speelveld voor het verschuiven van zorg.”

De noodzaak tot samenwerking is ook minder urgent gebleken, vervolgt Kuin. ,,De kwaliteitseisen voor spoedeisende zorg waren minder streng dan ze eerder leken. Alle vier Spoed Eisende Hulpen kunnen in de lucht blijven.”

Op langere termijn blijft de dreiging van het verdwijnen van specialisaties uit Friesland, zegt Kuin. ,,Je hebt vanwege superspecialisatie in de zorg voldoende volume nodig. Je zult op heel veel fronten dingen samen moeten doen, daar gaan we het nu over hebben.” Zo blijft het oncologisch netwerk in de lucht en blijven de vier Friese ziekenhuizen samen inkopen. ,,Ook digitalisering en e-health (elektronische gezindheidszorg) krijgt sinds de coronacrisis een stimulans, dat zijn dossiers die zich ineens wel lenen voor samenwerking.”

Bestuursvoorzitter Bert Kleinlugtenbeld meldt in het jaarverslag van Nij Smellinghe dat medisch specialistische zorg voor nu en in de toekomst gegarandeerd wordt door verdiepende samenwerking, die zorgt voor korte lijnen, betere en snellere afstemming en het delen van kennis. ‘Voor Nij Smellinghe betekent dit dat we vanuit kracht en onze eigen kwaliteiten verder gaan met het zoeken van goede (zorg)partners in Noord-Nederland’, schrijft hij. Zo gingen vorig jaar maag-, darm- en leverartsen van Nij Smellinghe al een samenwerking aan met die van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en trekt Nij Smellinghe de banden met de Drachtster thuis- en ouderenzorgaanbieder Zuidoostzorg aan.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct