Lekker in de zon op het Starteiland.  FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het nieuwe normaal wordt zichtbaar: de klapstoel is in ere hersteld

Lekker in de zon op het Starteiland. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN Foto: Catrinus van der Veen

Met de kont op het gras of op de boot vierde Friesland een drukke zomerse Hemelvaartsdag. De terrassen bleven gesloten. Maar daar maalde eigenlijk niemand om.

Massaal kwamen de klapstoelen uit de kofferbak. Op de IJsselmeerdijk bij Laaksum was het nieuwe normaal goed zichtbaar. Zongenieters posteerden zich op ruime afstand in tweetallen in het gras.

Bij De Hang hadden ze het terrasmeubilair angstvallig opgeruimd, want voor je het weet komt er een controleur met een coronaboete van 3000 euro op de proppen. De aanloop redde zich wonderwel. Kibbeling, gebakken schol, drinken en ijs werd genuttigd met de kont op het gras. Waar twee mensen de zaak aan de voorkant betraden, gingen er twee aan de achterkant weer uit.

Op de dijk wemelde het van de voorbij tuffende pothelmpjes. De hele dag was het een komen en gaan van oldtimerauto’s, -trekkers en -motoren. De machines moesten worden gesmeerd en dat gebeurde vandaag, bij gebrek aan georganiseerde Elfstedentochten.

Blij dat er weer iets kan

,,Mensen zijn gewoon heel erg blij’’, meldde Yody Vellinga van It Foarunder, de horecagelegenheid op het Starteiland bij Offingawier. ,,Ze zijn blij dat er weer iets kán.’’

It Foarunder vierde de eerste openingsdag van het jaar. ,,Normaal hadden we nu een kleine Sneekweek gehad.’’ Het was druk op het eiland, maar beheersbaar. Het pontje, dat normaliter 120 passagiers kwijt kan, mocht veel minder mensen tegelijk vervoeren. Voor de afvaart vormde zich een flinke rij. ,,Maar dat vindt niemand een probleem. De mensen snappen het wel.’’

Ook bij It Foarunder ontbrak het terras. Drinken kon worden afgehaald aan de buitenbar en vervolgens genuttigd op het gras of op de eigen boot. ,,We hebben er maar een to-go van gemaakt. Met borrelpakketten, pizzaatjes en speciaalbiertjes.’’ Het liep als een trein. ,,Gigantisch.’’ Omdat het Starteiland is bedoeld voor dagrecreatie mochten ook de centrale toiletten open.

Afhaalloket

Bij Het Badhuys op Vlieland hadden ze een afhaalloket ingericht voor hapjes en drankjes, net als bij badpaviljoen Sjoerd op Ameland. Bij Het Badhuys was zelfs een wijnkoeler leverbaar om het drinken fris te houden.

Veiligheidsregio Fryslân zag dat het overal in Friesland druk was, maar dat Hemelvaartsdag ,,beheersbaar en gemoedelijk’’ verliep. Behalve in de Prinsentuin in Leeuwarden was het alleen bij de afvaart van de boot naar Schiermonnikoog’s morgens even te druk. Mensen die de overtocht wilden maken kunnen nog geen plekje reserveren, wat zorgde voor lange rijen en mensen die pas met een latere boot mee konden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct