Activiteiten, zoals hier in Nij Bethanië, kunnen in het vernieuwde centrum een plek krijgen in het nieuwe, lichte atrium FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het nieuwe Nij Bethanië is klaar in 2017

Activiteiten, zoals hier in Nij Bethanië, kunnen in het vernieuwde centrum een plek krijgen in het nieuwe, lichte atrium FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het is gelukt. Het nieuwe Nij Bethanië is klaar in 2017. Ondanks de enorme kink in de kabel in 2015.

De naam moet nog bedacht worden, maar welke functie het vernieuwde atrium van zorgcentrum Nij Bethanië krijgt, is voor alle betrokkenen duidelijk. De vensters zijn letterlijk open gezet, met een grote glazen wand en een nieuwe entree.

Uit beeld

,,Wy waren út beeld’’, beschrijft bestuurder Atje Tadema van stichting Zorgcentrum het Bildt. ,,Mînsen foele hur weer welkom. Soa kinne wy weer ’n regiofunksy opbouwe.’’ Tadema heeft het perfecte voorbeeld voor zich. De centrale hal van zorgcentrum De Beuckelaer in Sint Annaparochie, waar altijd wat te doen is. Zo moet het ook worden in Nij Bethanië: stembureau bij verkiezingen, plek voor biljarters en voor dienstverlening zoals de fysiotherapeut.

Zorgcentrum het Bildt stapte in 2015 in Nij Bethanië toen zorginstelling Noorderbreedte de stekker eruit trok. Het Tzummarumer onderkomen voor ouderen verkeerde op dat moment op een dieptepunt. Noorderbreedte had aangekondigd het gebouw per 1 september te sluiten.

Oudere huurders in de problemen

Hierdoor kwamen ook oudere huurders van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland in de problemen. Hun vangnet, het zorgcentrum in de buurt, zou verdwijnen. De aanleunwoningen liepen leeg. ,,Er woonde op een gegeven moment nog één echtpaar’’, vertelt Gerard van Keulen van Wonen Noordwest Friesland. ,,Maar wij geloofden erin, hebben het hele complex overgenomen en vonden in Zorgcentrum het Bildt een partner.’’

Duidelijk was dat de in 2009 door Noorderbreedte gepresenteerde nieuwbouwplannen geen doorgang konden vinden. Ook toen werd een vergezicht geschetst naar 2017. Voor 15 miljoen euro zou een groot stuk van Nij Bethanië gesloopt worden, evenals 25 huurwoningen. In de zorgsfeer zouden tachtig nieuwe woningen verrijzen en beide basisscholen van het dorp zouden nieuwbouw krijgen, die verbonden werd met Nij Bethanië, waardoor een multifunctioneel centrum ontstond.

Roet in het eten

Nieuw kabinetsbeleid gooide in 2013 roet in het eten. De plannen werden op een laag pitje gezet, gevolgd door de onheilstijding in 2015 over de sluiting. Willem Seepma van Wonen Noordwest Friesland: ,,Van onze 32 woningen stonden er constant 7 tot 8 leeg. Nu is dat er nog maar één.’’ De corporatie investeerde in opwaarding van de huizen. Meer comfort, energiebesparende maatregelen, eigen nutsaansluitingen, een nieuwe keuken en voor de woningen aan de noordkant een extra kozijn, waardoor ze veel lichter zijn geworden.

Zorgcentrum het Bildt huurt tien van deze woningen en wil dit laten groeien naar veertien. Zorg aan huis wordt geleverd door het zorgcentrum, dat daarvoor samenwerkt met het Friese Land.

Dat roept de vraag op of Noorderbreedte in deze vorm niet had kunnen blijven. ,,Zij hebben andere afwegingen gemaakt. Het paste niet in hun bedrijfsvoering, maar we hebben de afhandeling goed met hen kunnen regelen’’, stellen de corporatiemannen. ,,Sij hadden krekt twee groate investerings deen in ’t nije Van Harenshuus in Sint Anne en de Westerpoort in Franeker’’, merkt Tadema op. ,,Dy filla’s mosten ok fol’’, voegt ze er veelbetekenend aan toe.

Tijdelijke units

Het enige dat nog aan Noorderbreedte herinnert, zijn de tijdelijke units, waarin de bewoners tijdens de grootse verbouw ondergebracht zouden worden. Omdat alles in 2017 klaar moest zijn, is er vergunning om de units tot en met dit jaar te laten staan. Noorderbreedte is op zoek naar een koper. ,,Linksom of rechtsom, wij willen die dingen zo gauw mogelijk weg hebben’’, zegt Van Keulen.

Dan is het eindplaatje compleet en is in 2017 toch een mijlpaal voor Nij Bethanië gehaald, vinden de drie. Het enige dat niet gelukt is, is de nieuwbouw van de school en de verbinding met het verzorgingshuis. De mooiste bouwingreep vergoedt veel, vindt het trio. Een atrium, waar de vrijwilligers die Nij Bethanië altijd zijn blijven steunen, van alles kunnen ondernemen en waar de buitenwereld welkom is. Tadema: ,,’n Multifunksioneel karakter, maar gyn multifunksioneel sintrum. Optredens fan de hotseknotsboembands passe niet bij ouweren, dy’t rust norig hewwe.’’

Officiële opening nieuwbouw Nij Bethanië vrijdag 7 april 15-17 uur
Open dag voor belangstellenden zaterdag 8 april 11-15 uur.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct