Kyrsten Sinema

Het kleurrijke leven van de ‘Friese’ Kyrsten Sinema, de eerste vrouwelijke senator voor Arizona

Kyrsten Sinema AFP

Kyrsten Sinema (42) is de eerste vrouwelijke senator voor Arizona. Sinema? Ja, een vrouw met Friese roots. Over het opvallende leven van een eigenzinnige politica.

Drie generaties geleden verloren de voorouders van Kyrsten Sinema al de extra ‘n’ in Sinnema, toen Kyrstens overgrootvader Lieuwe Jacob Sinnema op jonge leeftijd met zijn ouders vanuit Bitgum emigreerde naar Amerika. Daar vond hij zijn liefde Dirkje Jans van Klompenburg, oorspronkelijk uit Amsterdam. Samen kregen ze zes kinderen. Een van hen, Jacob (1892-1963), kreeg in 1929 zoon Gerald Alan Sinema (overleden in 1991). Hij is de vader van Kyrsten Sinema, nu de eerste vrouwelijke senator voor Arizona, een staat in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Kyrsten Sinema (42) werd geboren in Tucson, Arizona. Haar achternaam verraadt haar Friese roots. Maar ook van moeders kant heeft ze Europees bloed. Die voorouders komen uit Denemarken, Engeland en Duitsland. De Sinema’s woonden volgens de familiestamboom in verschillende staten: Iowa, Idaho, Washington en Arizona.

Sinema studeerde social work en rechten, werkte als sociaal werker, en deed in 2002 voor het eerst een gooi naar het Huis van Afgevaardigden van Arizona. Als onafhankelijke kandidaat kwam ze erachter dat ze alleen kon winnen als Republikein of Democraat. In 2004 won ze de lokale verkiezingen, nadat ze zich bij de Democraten had aangesloten. In 2010 kreeg ze een plek in de Senaat van Arizona.

Tegen anti-gay

Sinema is een kleurrijk persoon. Niet alleen is ze openlijk biseksueel, ze is ook een atypische politica, met uitgesproken standpunten tegen wapens, voor meer rechten van lhbt’ers en immigratie. Ze speelde zich landelijk in de kijker toen ze in 2008 ageerde tegen een referendum dat het homohuwelijk zou verbieden. Ze haalde zich echter de woede van de homogemeenschap op de hals door zich niet specifiek op hen te richten maar op alle ongetrouwde koppels: het verbod zou ook ongetrouwde heterokoppels buitenspel zetten. Deze strategie werkte: voor het eerst wezen Amerikaanse kiezers een anti-homomaatregel af.

Sinema sprak zich in 2005 voor het eerst uit nadat een Republikein de homogemeenschap had beledigd. ,,Wij zijn ook gewoon mensen die respect willen’’, zei ze toen tegen het magazine Elle . Toen haar gevraagd werd waarom ze in de eerste persoon sprak, was haar antwoord: ,,Duh, ik ben biseksueel.’’

Wonderlijke wereld

Het magazine Elle gaf in 2013 een inkijkje in de wonderlijke wereld van Sinema. Het tijdschrift noemde haar na haar intrede in politiek Washington een ‘paradijsvogel in een stad met grijze muizen’. Haar kleurrijke kledingstijl, haar brilmonturen in de meest exotische kleuren en haar tientallen verschillende schoenen kleuren haar karakter. Een atypisch politica, ook nog eens een van de weinige landelijke politici die niet gelovig is. Haar hobby’s spreken ook tot de verbeelding: klimmen en rennen. Ze is marathonloper, voltooide eens een ironman-wedstrijd (een langeafstandstriathlon) en ze beklom ooit de Kilimanjaro.

Dakloos

Sinema benadrukte in haar campagne The American Dream, het motto dat iedereen kan bereiken wat hij of zij wil. Als sociaal werker kreeg Sinema de motivatie om zich verkiesbaar te stellen. Ze zag dat ze als sociaal werker wel mensen kon helpen, maar dat het een druppel op de gloeiende plaat was. Als politica kon ze belangrijker zijn, vond ze. Ze verwees daarbij ook naar haar eigen jeugd. Ze sprak vaak over haar ‘tough times’, waarbij haar ouders maar net de eindjes aan elkaar konden knopen. Ook was de familie zelfs een tijdje dakloos. Door hulp van ‘familie, kerk en hard werken kwam Kyrsten er bovenop’, staat op haar campagnewebsite. ‘Kyrsten’s jeugdervaringen tonen de kracht van hard werken en het belang om anderen te helpen.’

Nipte zege

Sinema behaalde vorige week een nipte zege op Martha McSally, een Republikeinse afgevaardigde. Daarmee wordt Sinema de eerste vrouwelijke senator voor Arizona en de eerste Democratische senator voor die staat sinds 1994. Sinema kreeg 49,7 procent van de stemmen, McSally 48 procent. Sinema begint in januari. Ze heeft benadrukt dat ze zich vooral zal inzetten voor een betere gezondheidszorg.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct