'Het is unheimisch in de huisartsenpraktijk'

. ANP

Het is ongebruikelijk stil in de ongeveer 250 Friese huisartsenpraktijken. Het coronovirus dwingt tot een andere werkwijze.

,,Gisteren liep iedereen hier met de ziel onder arm. Een van de assistenten noemde het unheimisch. Aan alles merk je dat dit de stilte voor de storm is’’, zegt Bart Maarts, de huisarts in Gorredijk met de eerste twee Friese coronapatienten. Tot voor kort was hij voorzitter van de Friese afdeling van de Landelijke Huisartsenvereniging LHV, nu woordvoerder.

,,Je schrijft instructies op bordjes, verschuift tafels, richt nieuwe kamers in en verder is het heel veel bellen.’’ Wie niet per se naar de dokter hoeft, krijgt alleen een telefonisch consult. Alleen al via de Dokterswacht kwamen er afgelopen weekeinde 2200 bij Friese huisartsen binnen, 125 procent meer dan normaal.

Ook leggen de huisartsen momenteel 30 procent meer huisbezoeken af, meldt Dokterszorg. Zo hopen ze de kans op onderlinge besmetting van patiënten te voorkomen.

Lees ook | Noodkreet Friese artsenvereniging: 'Duik je schuur in, zoek mondmaskers en breng ze naar je huisarts'

Wat vandaag handig lijkt, is wellicht morgen achterhaald. ,,Als de krapte aan beschermingsmiddelen voor artsen aanhoudt, kun je overwegen om in één regio alle mensen met luchtwegklachten naar één praktijk te laten komen. Dan hoeft maar één arts in het beschermende pak. Dat gaat zes uur mee.’’ Op dit moment zijn er voor deze patiënten per praktijk aparte spreekuren geregeld.

Dochterszorg verwacht dat dat de vragen van patiënten en het aantal zieke mensen zullen toenemen en dat dit nog wel enkele weken kan gaan duren. Daarom doet Dokterszorg in een dinsdag verspreid persbericht een oproep.

- Bel de huisarts alléén voor echt noodzakelijke zorg
- Probeer het contact met de dokter te beperkten tot de telefoon
- Accepteer dat doktersassistent de meeste vragen kan beantwoorden
- Kijk niet vreemd op als de dokter een mondkapje draagt
- Neem maximaal 1 begeleider mee bij bezoek aan een huisartsenpost

home
net-binnen
menu