Bij de eerste golf hebben de Waddeneilanden het coronavirus buiten de deur kunnen houden. Dit keer ontkomen de eilanders er niet meer aan. Op Terschelling is de situatie ,,zorgelijk”, zegt de huisarts.

,,Ja, ja en ja”, antwoordt de assistent van Huisartsenpraktijk West-Terschelling. De rioolwatermetingen die vorige week halverwege de herfstvakantie zijn gedaan geven voor Terschelling en Vlieland een niet eerder in Friesland vertoonde hoeveelheid coronavirusdeeltjes per millimeter rioolwater aan: rond de 2000, vijf keer hoger dan het gemiddelde in Friesland. Of de huisartsen dat ook merken, of er meer testen worden aangevraagd en of er meer eilanders en toeristen positief zijn?, waren de vragen.

,,We zijn heel bezorgd over hoe het nu gaat”, reageert huisarts Menno Swier van Huisartsenpraktijk Midsland en de persvoorlichter van de huisartsen op Terschelling. Elke ochtend komen momenteel zo’n 20 tot 25 mensen op het coronaspreek-uur voor een test. Ongeveer de helft is toerist, schat hij in. ,,We zien steeds meer aanvragen en mensen testen steeds vaker positief.”

Het gros heeft milde klachten, stelt Swier vast. Maar er zijn inmiddels ook al enkele Terschellingers die op het vasteland verzorgd moeten worden of zelfs naar het ziekenhuis moesten. De supermarkt Coop in Midsland heeft de deuren moeten sluiten omdat een personeelslid besmet is en anderen in quarantaine zitten. De directie hoopt met extern personeel van de wal de voor het eiland ‘vitale functie’ vrijdag weer te kunnen openen.

De eerste golf ging bijna volledig voorbij aan de eilanden, qua vastgestelde besmettingen. Terschelling had nog wel een positief geval in woonzorgcomplex De Stilen en in de zomer een uitbraak op camping De Appelhof, maar de verspreiding van het virus bleef beperkt. ,,Dat is met een sisser afgelopen. Nu is het meer verspreid over het hele eiland en onder badgasten.”

Rioolwater

GGD Fryslân ziet de ‘vroegsignalering’ van de rioolwatermetingen terug in de cijfers. Sinds het begin van de crisis zijn er nu 44 inwoners van Terschelling positief getest, van wie achttien de laatste week. Op Vlieland steeg het totaal aantal ‘positieve’ inwoners in een week van 10 naar 12, en ook op Ameland - waar de rioolwatermeting begin van de herfstvakantie hoge waarden aangaf - zwol het aantal besmettingen van de eigen inwoners aan: van twintig naar dertig. Alleen op Schiermonnikoog is nog geen sprake van een uitbraak, daar staat de teller op één. Dat staat allemaal nog los van het aantal positief geteste toeristen.

Op Vlieland ziet huisarts Saar Schuling niet direct een piek sinds de herfstvakantie. ,,We hebben al wat langer wekelijks een aantal positieve gevallen”, zegt ze. Dagelijks worden er nu zo’n tien mensen getest op het virus, zowel eigen inwoners als bezoekers. ,,Iedereen met klachten.”

'Echte eilanders blijven vaak ook liever thuis als ze wat mankeren'

Swier maakt zich zorgen, omdat Terschelling een wat oudere bevolking heeft, met vaker chronische long- of hartklachten. ,,Echte eilanders, van 85 jaar en ouder, blijven vaak ook liever thuis als ze wat mankeren. Die hoeven niet meer naar het ziekenhuis. Die fase dreigt nu ook met corona”, zegt Swier. Mocht de nood aan de man komen, dan wordt er met de thuiszorg, de gemeente en de GGD gedacht aan de oprichting van een Covid-huis op het eiland. Zover is het nog niet, benadrukt Swier. ,,Want ik zie ook positieve ontwikkelingen. De herfstvakanties in Nederland zijn volgende week afgelopen, dan krijgen we veel minder reisbewegingen.”

Op de eilanden is het niet zo’n ,,gekkenhuis” als afgelopen zomer, zoals de fietsverhuurders zeggen. Toch was het deze en vorige week weer behoorlijk druk op de eilanden. Op de kades is drukte moeilijk te vermijden bij het inchecken en het bagagevervoer. Swier: ,,Op sommige plekken was het best lastig. Alles is wel duidelijk qua regels, maar mensen moeten zich er dan ook aan houden. De verantwoordelijkheid ligt bij ons allen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Waddengebied
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct