Het coronavirus heeft in Friesland amper effect op het inwonertal

. ANP

In andere delen van het land krimpt het bevolkingsaantal door corona, maar in Friesland heeft het virus amper effect op het inwonertal. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

De impact van de coronacrisis op de bevolkingsontwikkeling verschilt enorm tussen regio’s. In Friesland is amper iets veranderd en in delen van Drenthe en Zeeland nam de bevolkingsgroei zelfs wat toe. In deze regio’s was de sterfte als gevolg van het coronavirus vooralsnog relatief beperkt en speelt migratie uit het buitenland een bescheiden rol.

De grootste verandering in de bevolkingsgroei was in Groot-Amsterdam. In de weken voor de coronacrisis groeide de bevolking daar wekelijks met 34 per 100 duizend. Dat veranderde in een krimp van 23 per 100 duizend per week. Ook in Oost-Groningen was een forse daling (van 6 naar -26). Beide afnames komen vooral door verminderde immigratie. Voor de coronacrisis kwamen veel arbeidsmigranten uit India, de Verenigde Staten en Europese landen naar de regio Amsterdam, maar daarvan is nu nauwelijks nog sprake.

In het door corona zwaar getroffen Brabant veranderde het bevolkingsgroeicijfer in delen van 14 naar -18 en in Zuid-Limburg van -5 naar -39.