Het KFPS had een Limburgse fokker in 2003 er al op moeten wijzen dat hij geen echte Friese merrie had. Het stamboek zweeg erover en moet daarom de schade betalen, zo oordeelde het gerechtshof in hoger beroep.

De zaak speelt al jaren, maar kreeg gisteren een ontknoping met de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. In 2003 had het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) twijfels over de afstamming van de fokmerrie Petra Boszorg. Het stelde een onderzoek in naar het paard dat eigendom is van Mattieu Janssen uit Weert.

De twijfels werden in dat onderzoek in een Wagenings laboratorium vastgesteld. Het stamboek liet echter na om Janssen daarvan op de hoogte te stellen. Ook volgde, wat wel gebruikelijk in zo’n situatie, geen tweede onderzoek. Janssen ging door met fokken, niet wetend dat zijn paard geen echte stamboek-Fries was.

Tien jaar later, in 2013, is Petra Boszorg met al haar nakomelingen alsnog uitgeschreven uit het stamboek. Dat gebeurde toen bij de registratie van haar laatste veulen was gebleken dat de afstamming niet klopte. Na een DNA-test bleek dat zij niet van Thomas 327 afstamt, maar van een onbekende hengst.

Het KFPS is, zo stelt de rechter, een professionele organisatie die als enige verantwoordelijk is voor het bijhouden van het stamboek. Dat Janssen niet al in 2003 is geïnformeerd over de twijfels van de afstamming is onzorgvuldig, vindt het gerechtshof. ,,De fokker moet erop vertrouwen dat een organisatie als KFPS, die dient te waken voor de betrouwbaarheid van het stamboek, erop toeziet dat de afstamming van een paard klopt en dat hij als eigenaar van een Fries paard en lid van KFPS, bij de geringste twijfel over de afstamming van zijn paard daarover zou worden geïnformeerd.”

Als Janssen wel had geweten dat de afstamming van zijn merrie twijfelachtig was, had hij andere keuzes kunnen maken over doorgaan met fokken met Petra Boszorg of haar verkopen. Die nalatigheid en onzorgvuldigheid zijn het KFPS toe te rekenen, vindt de rechter, die het stamboek veroordeelde tot schadevergoeding.

Hoe hoog de werkelijke schade is, moet in een schadestaatprocedure worden bepaald. Janssen is blijven fokken met Petra Boszorg, in de veronderstelling dat hij een stamboekmerrie had. Een van de kopers van een veulen wil een vordering, nu blijkt de moeder geen echte Fries is. Mogelijk volgen er meer vorderingen. Bovendien zijn de veulens die Janssen zelf heeft aangehouden in waarde verminderd nadat ze uit het stamboek zijn geschrapt.

KFPS-directeur Ids Hellinga vindt de uitspraak van het hof verrassend, omdat de rechtbank eerder in het voordeel van het stamboek oordeelde. ,,Doe waard it frij stellich fan tafel feegd.” Over de argumentatie van van de rechter kan hij niet oordelen. ,,Ik ha it arrest noch net lêze kind.” Het stamboek besluit na overleg met juridisch adviseurs of het in cassatie gaat of het hierbij laat. Over de hoogte van de schade is volgens Hellinga nog niet gesproken. Janssens advocaat Sander Aben heeft nog niet gereageerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Paardensport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct