Jan Huitema. FOTO ANP

Het Friese gezicht trok extra stemmen, vooral Haga en Huitema kregen volop steun uit de provincie

Jan Huitema. FOTO ANP

Het bekende gezicht won in Friesland extra stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Naast de PvdA groeiden VVD en ChristenUnie bovengemiddeld.

De VVD steeg van 10,7 naar 14,5 procent, de ChristenUnie van 7,9 naar 8,2 procent. Beide partijen gooiden tijdens de campagne hun kandidaten Jan Huitema (Makkinga) en Anja Haga (Dokkum) in de strijd. In de ChristenUnie was zelfs sprake van een heus Haga-effect. De partij werd de grootste in Dantumadiel met 23,7 procent van de stemmen, en de nummer twee in Noardeast-Fryslân, pal achter het CDA, met 16,8 procent van de stemmen. In Achtkarspelen kreeg Haga slechts 1 stem minder dan CU-lijsttrekker Peter van Dalen; 658 tegen 659 stemmen.

Huitema’s VVD kreeg er in Friesland in absolute aantallen 9200 stemmen bij. In zijn woongemeente Ooststellingwerf kregen de liberalen 19,2 procent van de stemmen, de meeste van allemaal. In Heerenveen haalde Huitema, de nummer twee van de kandidatenlijst, het dubbele aantal stemmen (1630 stuks) van VVD-lijsttrekker Malik Azmani (805 stuks). Elders haalden ook lokale kandidaten als Friso Douwstra (CDA), Henk Deinum (PvdA) en Rachel Garcia Hermida-Van der Walle (D66) relatief veel stemmen op.

Lees ook: Hoe stemde Friesland voor de Europese verkiezingen? Bekijk hier de uitslagen per gemeente

CDA verliest

Voor het CDA pakten de verkiezingen slecht uit. De partij zakte in Friesland van 20,5 naar 15,8 procent. De druiven waren extra zuur in Súdwest-Fryslan, waar de partij een daling van 29 procent voor de kiezen kreeg; in absolute aantallen bijna 1500 stemmen. In Noardeast-Fryslân slonk de partij met 30 procent.

De PvdA werd in praktisch alle Friese gemeenten de grootste partij. Alleen Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân (CDA) en Dantumadiel (ChristenUnie) vielen uit de toon. De sociaaldemocraten haalden procentueel de meeste stemmen in Leeuwarden (27,1 procent), gevolgd door Heerenveen (26,8 procent) en Schiermonnikoog (25,3 procent). Vergeleken met de verkiezingen van 2014 groeide zij van 14,4 naar 22,4 procent.

Grote klappen waren er voor de SP, PVV en D66. De SP marginaliseerde tot 3,9 procent. In Smallingerland, vanouds een SP-bolwerk, was er sprake van meer dan een halvering. De partij hield hier nog 898 stemmers over. D66 zag de aanhang meer dan halveren en slonk van 10,6 naar 4,7 procent. De PVV zakte van 9,8 naar 3,3 procent. Dat zijn 11.000 stemmen minder dan in 2014.

Nieuwkomer Forum voor Democratie haalde ruim 20.000 stemmen, een groei van 10,8 procent. De partij was procentueel het sterkst in Achtkarspelen en Harlingen. De verkiezingsopkomst afgelopen woensdag was in Friesland 41,6 procent, nipt lager dan landelijk.

Lees ook: Dit valt er op aan de uitslagen van de Friese gemeenten voor de Europese verkiezingen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Europese verkiezingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct