Hengst die viel bij première Stormruiter terug op stal

Quirikou, de veertienjarige hengst die tijdens de première van De Stormruiter gewond raakte, is weer thuis bij de andere paarden in Leeuwarden.

Donderdag werd hij ontslagen uit de dierenkliniek in Emmeloord. Daar constateerden de artsen dat hij een peesontsteking heeft overgehouden aan zijn smak op de grond. Vorige week zaterdagavond viel Quirikou tijdens een zigeuneract van de Franse compagnie Jehol waarbij twee ruiters over en onder hem langs klommen.

De hengst lag half bovenop ruiter Clement Mesminl. Volgens Mesmin bleef Quirikou na de klap doodstil liggen. ,,Hij bevroor min of meer omdat hij voelde dat ik onder hem lag en hij mij geen pijn wilde doen.''

Veel rust nodig

Quirikou heeft nu veel rust nodig. ,,Hij staat bij bevriende paarden in het WTC'', zegt Productieleider Dieren Marijke Akkerman. Clement Mesmin had na de val spierpijn in zijn hele lichaam. Een sportfysiotherapeut heeft zich over hem ontfermd.

Akkerman bekeek samen met ruiters van Jehol filmbeelden van de val. Daaruit blijkt dat Quirikou gewoon is gestruikeld. ,,Niet eens in volle galop'', zegt Akkerman.  ,,Hij galoppeerde heel netjes.''

Stunt niet herhaald

De stunt met twee ruiters op een paard wordt niet meer in Leeuwarden gedaan. Quirikou is het enige paard dat de truc beheerst.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement