Help de wilde bijen: 'Gooi de tegels uit je tuin en maai het gras later'

De werkgroep Twirre in Noardeast-Fryslân wil zijn Friese naam eer aan doen en een wervelwind aan biodiversiteitsinitiatieven losmaken in de gemeente.

De werkgroep belegde woensdagavond zijn eerste bijeenkomst in de Theaterkerk in Nes die door circa honderd aanwezigen werd bijgewoond. De groep, die bestaat uit de ondernemers Wini Weidenaar en Ank Bijlsma en de agrariërs Hans Kroodsma en Klaaske de Groot, is van mening dat niet alleen boeren en de overheid moeten werken aan meer biodiversiteit, maar dat ook burgers de handen uit de mouwen kunnen steken.

Twirre had ter inspiratie zes gastsprekers uitgenodigd met allemaal hun eigen ambitie om een steentje bij te dragen aan een beter milieu en een mooiere leefomgeving. Zo verhaalde Tiny Weidenaar uit Niawier over de komst van een bloeiende dorpstuin op een bouwkavel in het dorp, Hessel Jan Sinnige uit Damwâld over de totstandkoming van een ambachtelijke zuivelwinkel in hartje Dokkum en Anja Haga uit Dokkum over haar streven om plasticvrij door het leven te gaan.

Lees ook: Anja Haga gaat sinds de containerramp met de MSC Zoe plasticloos door het leven

'Gooi de tegels uit je tuin'

Ook vertelden Leon Steeghs uit Engwierum over de omschakeling van zijn akkerbouwbedrijf naar biologisch en Lex Moerke over de keuze van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten voor gezonde, lokale voeding en het composteren van de overgebleven maaltijden.

De meeste belangstelling was er voor het relaas van imker Jan Willem Zwart uit Buitenpost. Volgens hem zijn de wilde bijen de belangrijkste indicatoren van de biodiversiteit en is van het allergrootste belang om hun leefomgeving te verbeteren. ,,Gooi de tegels uit je tuin en zet er planten in. En maai het gras eens wat later.”

Zwart adviseerde bovendien om de bijen gedurende een zo lang mogelijke periode in het jaar voeding aan te bieden. ,,In deze periode van het jaar zijn vooral de bloeiende knotwilgen van belang. Zorg er dus voor dat je niet alle bomen snoeit.”

Na zijn betoog wees Catrinus Grijpstra uit Hiaure op het grote belang van de brandnetel. ,,Die willen we het liefst verdelgen, maar de brandnetel is een belangrijke waardplant voor de vlinders.”

Huiswerk

Na de pitches deelden de sprekers huiswerkopdrachten uit aan de aanwezigen om ook zelf met biodiversiteit aan de slag te gaan. Op 11 september volgt er een tweede bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen. Twirre-bestuurslid Wini Weidenaar riep op om in die tussentijd in woord en beeld verslag te doen, ,,zodat we een nieuwe inspirerende wervelwind aan mooie initiatieven losmaken”.

Luut Meinsma uit Nes hoefde niet lang na te denken over zijn huiswerk. ,,Ik ga hop planten op een strookje land tussen mij en de buren. Dat is goed voor de bijen.” Ook Marieke van Dijk uit Dokkum verklaarde zich meer voor de bij in te zullen zetten. ,,Ik ga vuilboom in mijn tuin planten. Die bloeien lang en bevatten dus veel nectar.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement