Helft tekort Blokhuispoort gedicht

De ingang van de Blokhuispoort in Leeuwarden. FOTO LC/JOSHI KUIPER

Voor het afbouwen van de Blokhuispoort is nog 2,7 miljoen euro nodig. Eigenaar BOEi vraag steun van overheden bij het vinden van financiering.

Dat zegt directeur Arno Boon van BOEi in een gesprek met de Leeuwarder Courant. Op 1 januari werd de verbouwing van de Blokhuispoort stilgelegd vanwege een financieel gat, dat in februari uitgroeide tot 5,5 miljoen euro. De Leeuwarder gemeenteraad, die op 9 februari achter gesloten deuren te horen kreeg dat het werk was gestopt, werd gisteravond door BOEi bijgepraat.

2,8 miljoen gevonden

Boei heeft ondertussen zelf voor 2,8 miljoen aan financiering gevonden. Om de verbouwing af te krijgen schat BOEi nog zo’n 1,2 miljoen euro nodig te hebben. De rest van het tekort bestaat uit lopende verplichtingen. Het financiële risico van de verbouwing ligt bij BOEi, erkent Boon, maar hij wil wel graag dat de gemeente Leeuwarden en de provincie medenken bij het aantrekken van extra financiering. ,,Wij vragen om financiering, niet om subsidie’’, zegt Boon. Een vorm van garantstelling, of een lening met een lage rente, zou al flink helpen, aldus Boon.

BOEi wil de 2,7 miljoen euro die ze nog nodig heeft in 40 jaar aflossen. De extra lasten kunnen worden opgevangen met de extra verhuurruimte die BOEi tijdens de verbouwing realiseerde. Voor 2018 rekent BOEi op totale kosten van bijna 650.000 euro.

Gemeente en provincie zeggen nee

Leeuwarden droeg tot nu 9 miljoen euro bij aan de verbouwing, de provincie 7,8 miljoen. Beiden zeggen nu dat daar geen extra geld bij komt. De provincie heeft zelfs een lening uitgesloten: daarvoor zijn alle bestaande regelingen uitgeput, liet een woordvoerder van gedeputeerde Sander de Rouwe al weten. Boon hoopte eerder juist dat de provincie welwillender zou zijn: in 2014 gingen BOEi en de gemeente nog uit van 9 miljoen aan steun. Boon: ,,De 7,8 miljoen die we kregen was gebaseerd op 10,8 miljoen euro aan subsidiabele kosten. Daardoor dachten we dat er nog ruimte was. We hadden ook gehoopt, en gedacht, dat we door te laten zien hoe mooi het zou worden, die middelen wel zouden komen. Dat is misschien naïef.’’

Van de 2,8 miljoen euro die BOEi nu heeft binnengehaald draagt de ASN Bank met een lening van 1,5 miljoen euro bij, de BankGiroLoterij komt met een gift van 300.000 euro, BOEi past zelf een vergelijkbaar bedrag uit eigen vermogen bij. Het Rijk verleent een subsidie van 620.000 voor verduurzaming, een bedrag dat deze krant zaterdag al meldde. Eerder gaf het Rijk al 2,4 miljoen euro voor de verbouwing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Blokhuispoort