Helderheid over toekomst Caparis komt stuk dichterbij

Uiterlijk over twee maanden moet er meer duidelijkheid zijn over de toekomst van sociale werkvoorziening Caparis in Drachten.

Wethouders van de acht gemeenten die eigenaar zijn van het bedrijf hebben dat vandaag in Drachten met elkaar afgesproken.

Caparis-directeur Alex Bonnema vroeg de gemeenten onlangs om duidelijkheid.

Gemeenten verdeeld

De gemeenten zijn al een aantal jaren verdeeld over hoe het verder moet met de sociale werkvoorziening, die door de invoering van de Participatiewet in 2015. Daarvoor was er een aparte wet voor mensen in de sociale werkvoorziening.

De situatie van de afgelopen jaren was dat sommige gemeenten volledig met Caparis verbonden willen blijven, terwijl andere deels of helemaal afscheid willen nemen.

‘Huis van Caparis’ bouwen

Vandaag is in elk geval gebleken dat zeker vier gemeenten ‘het huis van Caparis’ willen bouwen, zegt wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden, die namens alle gemeenten het woord voert.

In februari moet er een brief aan de acht gemeenten liggen die duidelijk maakt welke stappen nodig zijn om deels of geheel uit Caparis te stappen. Die brief moet ook helder maken wanneer dat proces afgerond moet zijn.

Ingewikkelde governance

De brief zal ook ingaan op de governance van de werkvoorziening. Die is erg complex. De acht gemeenten (Leeuwarden, Heerenveen, Achtkarspelen, Smallingerland, Tytsjerksteradiel, Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf) zijn aandeelhouders van de NV Caparis, maar vormen ook een zogenoemde gemeenschappelijke regeling die als opdrachtgever fungeert voor het bedrijf. Daarnaast is er nog een raad van commissaris.

Volgens Douwstra is er vandaag ,,konstruktyf, folwoeksen en posityf oerlis fierd en is der net nei it ferline sjoen’’. Hij zegt: ,,Der is takomst foar Caparis en de wurknimmers.’’

De wethouders hebben speciaal oog voor de Caparis-mensen die zich zelfstandig niet op de arbeidsmarkt kunnen redden. De afdeling ‘beschut binnen’ - mensen die ook mét begeleiding niet de arbeidsmarkt op kunnen - blijft hoe dan ook bij Caparis.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement