Heerenveen wint vijfde skûtsje-etappe, twee skûtsjes finishen niet

Schipper Sytze Brouwer heeft met de Gerben van Manen de vijfde skûtsjewedstrijd gewonnen. Op De Fluezen bij Elahuizen sloeg Heerenveen aanvallen van Huizum en Lemmer af. 

Lemmer werd uiteindelijk vierde, Huizum tweede. Leeuwarden eiste na een puike wedstrijd de derde plaats op. Akkrum pakte vijf punten, Drachten zes. Grou verspeelde een goede klassering door in het slot van de wedstrijd op een ton te varen. Na een extra rondje moest schipper Douwe Visser drie skûtsjes voor laten gaan.

Heerenveen zeilde vanaf de start tot finish vooraan, maar moest een paar keer toekijken hoe achtervolgers Huizum en Lemmer dichtbij kwamen. Halverwege de wedstrijd was de afstand maar een paar meter, maar Heerenveen hield stand. 

Skûtsjes haken voortijdig af

De skûtsjes van Langweer en Earnewâld hebben de vijfde wedstrijd bij Elahuizen niet afgemaakt. Beiden hielden het eerder voor gezien.

Hekkensluiter Langweer haakte na een valse start al in het eerste rak af. Het skûtsje De Twee Gebroeders is licht en niet bestand tegen harde wind.

Harde wind en dreigende wolken teisteren de skûtsjes. FOTO LC

Klassementsleider Earnewâld zocht na 80 minuten zeilen het volgschip op. Gerhard Pietersma verliet met Earnewâld de strijd nadat hij Akkrum geen voorrang gaf. Door vrijwillig de wedstrijd te verlaten, krijgt hij veertien aftrekbare punten en ontloopt hij een eventuele straf van de jury: veertien niet-aftrekbare punten. Beide skûtsjes krijgen 14 punten omdat ze vrijwillig de wedstrijd hebben verlaten.

Er waaide een stevige bries over het wedstrijdwater. De silerij begon veertig minuten later door buien waar onweer in verstopt zat. En zeilen met onweer wil niemand. 

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement