Heerenveen vecht voor vaarweg

Het Heerenveense college en grote bedrijven vechten voor behoud van de goederenvaart over het Heerenveens Kanaal. De provincie wil die beknotten.

De partijen spreken woensdagavond tijdens een hoorzitting op het Provinsjehûs. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het college van gedeputeerde staten de zware goederenvaart een halt wil toeroepen ten gunste van de recreatievaart, terwijl het Kanaal een belangrijke economische ader is van Heerenveen.

Onder meer Van der Werff Logistics, Omrin, Wenau en Dam Beton in Akkrum maken veel gebruik van de vaarweg. In het verleden waren er zelfs plannen om een overslagterminal langs het Kanaal te bouwen.

Aanvoerroute heel belangrijk voor Heerenveen

Volgens meest recente gegevens waren er in 2016 850 vervoersbewegingen over het water. Dat staat gelijk aan 17.300 vrachtwagens. De havengebonden werkgelegenheid wordt geraamd om 350 arbeidsplaatsen. De aanvoerroute is voor Heerenveen heel belangrijk, onderstreept wethouder Hans Broekhuizen (CDA). Bij de werving van grote bedrijven zorgt die soms voor een beslissend zetje. De wethouder rept van ,,een grote acquisitiewaarde’’.

De Provinsje wil op termijn schepen langer dan 110 meter niet meer toelaten richting Heerenveen. De vrachtschepen zouden onveilig zijn met het oog op de recreatievaart. ,,We snappen best dat de provincie zoekt naar oplossingen’’, zegt Broekhuizen. ,,Maar wij denken dat er betere opties te vinden zijn.’’

Hoofdrol voor Drachten

Gedeputeerde staten dichten Drachten een hoofdrol toe in het goederenvervoer over water. Heerenveen heeft alle Statenleden via een brief op de hoogte gesteld van haar zorgen. Het zware goederenvervoer over water is juist een ‘duurzaam en toekomstgericht alternatief met het oog op de toenemende congestie op de weg’, aldus de gemeente. En passant pleit zij voor een aquaduct bij Akkrum dat de huidige spoorbrug moet vervangen. Provinciale staten behandelen het voorstel over de vaarwegen op 20 juni.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement