Heerenveen ‘verrast’ door fiat gasboring vanuit Langezwaag

Het Heerenveense college van burgemeester en wethouders is ,,verrast’’ door het feit dat Vermilion toch naar gas mag boren uit put 3 bij Langezwaag.

Het college gaat mogelijk in gesprek met het ministerie van Economische Zaken, zei wethouder Siebren Siebenga maandagavond tijdens de gemeenteraad. Voorts dient de gemeente wellicht bezwaar in tegen het plotselinge intrekken van een hoge dwangsom tegen Vermilion.

Woensdag maakte het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) bekend dat die dwangsom van tafel is.

Siebenga spreekt van ,,een merkwaardige volgorde’’. De procedure voor het definitieve winningsplan loopt nog. Tegen het ontwerpbesluit kunnen nog zienswijzen worden ingebracht. ,,Dan neem je de burger niet serieus’’, aldus de wethouder. Bovendien liep er nog een bezwaarschrift van Vermilion tegen de opgelegde dwangsom.

De boringen deden veel stof opwaaien in Heerenveen. De procedures waren niet afgerond. Inwoners kwamen in het geweer. Zij vrezen verzakking. De gasbel waarnaar Vermilion vanuit de locatie Langezwaag boort strekt zich uit onder Heerenveens grondgebied; put 3 tot onder industrieterrein De Kavels, put 2 tot onder nieuwbouwwijk Skoatterwâld.

De dwangsom met een maximum van 10 miljoen euro werd door het SodM op 10 april opgelegd omdat er volgens de toezichthouder destijds ‘nog geen reden was om op voorhand aan te nemen dat het winnen van gas uit put LZG-03 op termijn gelegaliseerd zou worden’.

Dat is nu anders; de minister is van plan om het winningsverzoek van Vermilion honoreren. Er is concreet zicht op legalisatie en het SodM noemt het ‘slechts een kwestie van tijd voordat de activiteit formeel is toegestaan’.

De gemeente Heerenveen verzocht ook om de gaswinning vanuit put 2 stil te leggen. Hierover neemt het staatstoezicht binnenkort een besluit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement