Heel het dorp profiteert van zonnedak op loods Nij Altoenae

Een groot dak met 224 zonnepanelen levert stroom aan Nij Altoenae. De winst gaat naar het dorp: de kerk of het dorpshuis bijvoorbeeld.

De panelen, die op een loods van medebestuurslid Dirk Swart aan de Oudebildtdijk liggen, leveren stroom aan de energiecoöperatie NEN2020, ofwel Nij Altoenae Energieneutraal in 2020.

Zaterdag werden ze in gebruik genomen door gedeputeerde Michiel Schrier. De provincie droeg namelijk bij via het Mienskipsfûns en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy.

Voldoende afnemers

,,Iedereen in Nij Altoenae kan meedoen’’, zegt voorzitter Hilbrand Wijbenga van NEN2020. ,,Je kunt het aantal panelen afnemen dat overeenkomt met je stroomverbruik. De instap is laag. Vanaf 99 euro koop je een certificaat voor één paneel.’’

Volgens Wijbenga waren er binnen de kortste tijd genoeg afnemers voor het zonnedak, dat 60.000 kilowattuur aan stroom levert.

Alle afnemers krijgen per paneel minimaal 12 euro per jaar terug, waardoor het dak zichzelf in iets meer dan acht jaar tijd terugverdient. ,,Rijk word je er niet van, maar die intentie is er ook nooit geweest’’, zegt Wijbenga.

Hindernis

Een bureaucratische hindernis was wel netbedrijf Liander. Oorspronkelijk wilde NEN2020 namelijk 600 panelen op het zonnedak, maar de twee benodigde extra aansluitingen wilde Liander volgens Wijbenga niet plaatsen.

Wijbenga: ,,Er liggen drie WOZ-beschikkingen op het pand, waardoor we recht hebben op drie aansluitingen. Andere netbedrijven, zoals Enexis in Groningen, maken daar geen probleem van. Liander wel, vind ik. Ze willen niet omdat ze niet willen.’’

Nu hoopt NEN2020 op andere daken alsnog genoeg zonnnepanelen te kunnen plaatsen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement