'Heel Vlieland Wast': eilanders verzamelen (en wassen) 380 containerjasjes voor Leger des Heils

FOTO VVV VLIELAND

Dankzij de inzet van vele Vlielanders vertrekken er binnenkort ruim 380 aangespoelde, maar puntgave jassen naar hulpbehoevende kinderen in Noord-Nederland.

De gewatteerde jassen van het merk BeWear zijn afkomstig uit een van de overboord geslagen containers en spoelden vorige week in grote aantallen aan. ,,Ze zijn zo goed als nieuw”, zegt de Vlielandse Nicolet Schenkel.

Schenkel deed een oproep bij de eilanders om alle jasjes te reinigen en te verzamelen voor het goede doel. Onder het motto ‘Heel Vlieland Wast’ zijn inmiddels al meer dan 380 jassen bij elkaar gebracht. ,,En het worden er nog altijd meer.”

‘Dertig wasvrouwen’

De aangespoelde jassen zijn blauw, geel, rood (maten 68-86) en zwart (134-170) en verkeren in nieuwstaat. ,,,Ze zijn per tien, vijftien stuks over het dorp verdeeld om ze schoon te wassen. We hebben iets van dertig wasvrouwen op het eiland.”

Schenkel dacht eerst aan het Rode Kruis als bestemming, maar vanwege vervoerskosten en praktische redenen kon die de jassen niet aannemen. ,,En de Voedselbank wil inderdaad alleen maar voedsel.” Zo kwam ze uit bij de Noord-Nederlandse tak van het Leger des Heils.

‘Multiprobleemgezinnen’

,,Het Leger gaat de jassen uitdelen in heel Noord-Nederland, aan kinderen van multiprobleemgezinnen”, zegt Schenkel.

Volgens Renate Harkema van de Noordelijke afdeling van het Leger des Heils krijgt de organisatie maar heel zelden zo’n ,,uitzonderlijk” grote gift. ,,En zeker geen jassen. Maar het is ook natuurlijk ook heel uitzonderlijk wat er gebeurd is.”

Hartverwarmend

Harkema vindt het ,,hartverwarmend” dat de Vlielanders bij het inzamelen van de jassen ,,hebben gedacht aan kinderen die in armoede leven”.

Wanneer de ingezamelde jassen naar de wal worden gebracht weet Nicolet Schenkel nog niet. ,,Ze zijn dus gewassen, al kan het zijn dat er hier en daar nog wat zand in zit. Maar hier op het eiland hebben we dat altijd.”