Het wordt een bijzondere loting dit jaar voor de PC. Niet in theater De Koornbeurs, maar tijdens een show op It Sjûkelân die de feestelijke opening moet worden van de keatswike Heedaar!

‘Heedaar’’, riep de PC-koning van 1968, Tamme Velstra, als hij voelde dat hij een goede slag te pakken had. Het betekent zoiets als ‘alsjeblieft’ en wordt sindsdien nog steeds gebruikt.

Romke Toering en Baukje Wytsma gebruikten de kreet als titel voor hun show die op maandagavond 30 juli wordt opgevoerd op It Sjûkelân. Het spektakel vormt de feestelijke opening van de Keatswike Heedaar!, een internationale kaatsweek in het kader van LF2018 en European Sports for All Games.

Orkest en koor

De plannen voor de kaatsweek in het kader van Culturele Hoofdstad, waarin kaatstoppers uit Europa tegen elkaar strijden, waren er al langer. Maar het was september 2017 toen Toering en Wytsma de opdracht kregen de opening te regisseren. Toering bedacht het scenario, Wytsma schreef nieuwe kaatsliederen en samen werkten ze aan de teksten.

Er ontstond een ,,oade oan it keatsen’’ die door moet klinken via muziek, liederen en verhalen. Die verhalen zijn meer dan anekdotes, zegt Toering. De muziek is gecomponeerd door Peter van der Zwaag en Clara Rullman. Een orkest met een bezetting van veertien personen voert het werk uit. Ook is er een acht leden tellend koor. Wolly Prins nam de kostuums op zich en Jildou Tjoelker de productie.

Kaatsgevoel overbrengen

Bekend met het kaatsen en de kaatswereld wist Toering al gauw wie hij als hoofdrolspelers wilde hebben: Theun Plantinga als zanger, Romke-Gabe Draaijer en Thijs Feenstra voor de dialogen. Voordat zij aan het werk mogen, krijgt het publiek eerst een proloog voorgeschoteld over de geschiedenis van de kaatssport van 1853 tot ,,earjuster’’. Dat gebeurt op een groot scherm. Het publiek zit aan weerskanten daarvan op de PC-tribunes en deels op het veld.

De kaatsbal staat centraal. ,,Dat gefoel dat it slaan fan dy bal opropt, dat wit elke keatser presys’’, aldus Wytsma. Maar het gaat om meer, om het overbrengen van het ,,keatsgefoel’’, zegt Toering. De show moet meer zijn dan een kaatsrevue die wel vaker opgevoerd wordt. ,,Der sit safolle omhinne. De belibbing, de sjarme, it is ien grutte famylje dy’t inoar wer sjocht op de fjilden. Net allinnich de keatsers, mar ek it publyk dat der altiten wer hinne moat’’, legt Wytsma uit.

Finale van 2017

Alle beelden die getoond worden zijn samengesteld door Wybo Smids uit Weidum. De rode draad vormt de zinderende finale van de PC van vorig jaar. Die worden gefaseerd getoond tot de ontknoping aan toe. Voor de loting komen alle deelnemende parturen van de PC het veld op. Ook commissaris van de koning Arno Brok vervult er een rol in.

De show is een eenmalige happening. Een extra voorstelling komt er niet omdat het Sjûkelân de rest van de week ,,stiiffol’’ zit. Kaarten kunnen de avond zelf nog bij de ingang gekocht worden. Het is daarom afwachten in hoeverre de 3500 zitplaatsen bezet zullen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
PC Franeker
Culturele Hoofdstad
European Sports for All Games
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct