Hayo Apotheker waarnemend burgemeester in Waadhoeke

Hayo Apotheker (67, D66) wordt waarnemend burgemeester in de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Hij begint per 1 januari. Tot die tijd blijft hij aan in Súdwest-Fryslân. Ook deze gemeente kreeg donderdag een waarnemend burgemeester, Magda Berndsen. Súdwest is door de provinciale herindeling gegroeid met vijtien dorpen van de gemeente Littenseradiel.

Commissaris van de koning Arno Brok zegt voor Apotheker te kiezen omdat Waadhoeke een ervaren burgemeester nodig heeft die bekend is met herindelingen en geen ambities koestert om definitief te blijven. Apotheker heeft met 36 dienstjaren de langste burgemeesterscarrière van Nederland.

De gemeenteraad in Waadhoeke - een samenvoeging van het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en enkele dorpen van Littenseradiel - gaat per 1 januari van start. In het nieuwe jaar gaat de raad samen met Brok op zoek naar een Kroonbenoemde burgemeester.

Eerder pleitten ondernemers, culturele instellingen en evenementenbesturen in Franeker voor het aanstellen van Eduard van Zuijlen, nu nog burgemeester van Franekeradeel, als waarnemer. Daarvoor stuurden ze een petitie naar Brok. Die schreef hen die wens niet te zullen voldoen omdat hij de voorkeur gaf aan een kandidaat van buiten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement