Harry Kloosterman uit Kollum bedacht een methode om gevaarlijke planten zoals de berenklauw te bestrijden. Met zijn kookmachine gaat hij het land door.

Het procedé is even simpel als effectief. Hij jaagt rond de reuzenberenklauw kokend heet water de grond in. Dat hete goedje maakt de wortels week en kapot. Met de grote gevaarlijke prikbladeren doet hij hetzelfde. Die krijgen een kokende douche. Uiteindelijk legt de reus het loodje.

Hoelang het kookproces duurt en hoe heet het water precies moet zijn, vertelt de eigenaar van Weed Free Service niet. ,,Dat ferklap ik net, ik bin oant no ta de iennige dy’t dit docht.’’ Kloosterman crosst het hele land door met zijn kookmachine. ,,Fan Dokkum oant Limburch ta.’’ Want overal moeten bedrijven en gemeenten van de plant af.

In oktober is de reuzenberenklauw door de Europese Unie op de zwarte lijst gezet. Daarmee is elke terreineigenaar verplicht de gevaarlijke plant te verwijderen zodra hij de kop opsteekt. Wie met de bladeren in aanraking komt, kan tweedegraads brandwonden oplopen. Daarnaast verdringt de exoot door zijn grote oppervlakte inheemse plantensoorten.

'Bestriede dienen wy altyd troch te spuitsjen'

Hij laat zich er niet zomaar onder krijgen. Zaadjes kunnen twaalf jaar overleven in de grond en alsnog ontkiemen zodra er zuurstof bij komt. Uit een reuzenberenklauw kunnen 10.000 nieuwe planten ontstaan.

Kloosterman is al drie jaar bezig om een afdoende methode te bedenken om de reus aan te pakken. De kookmethode komt uit zijn koker. ,,In simpele boeregedachte.’’ Kloosterman was jaren actief als hovenier. ,,Bestriede dienen wy altyd troch te spuitsjen.’’ Met chemicaliën. Maar toen daar een stop op kwam bedacht hij iets duurzamers.

Wegbranden van de plant kan, maar is niet ideaal. ,,Yn droech terrein en yn reidwâlen hast de hiele boel yn ’e brân.’’ Uitsteken met wortel en al is ,,monnikewurk.’’

Om uitbreiding te voorkomen zetten gemeenten al schapen en Schotse hooglanders in. De dieren eten de plant op en krijgen daarvan geen blaren en wonden in hun bek. Ook steken medewerkers van het groenbedrijf de planten uit als ze te dicht op wandel- en fietspaden staan.

Súdwest-Fryslân zet dit jaar voor het eerst de heetwatermethode in. Vijf keer per jaar worden de planten ‘gekookt’. Zo worden ze langzaamaan uitgeput, net zo lang tot ze afsterven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct