Harlingen: stijging kosten sociaal domein ‘alarmerend’

De gemeente Harlingen noemt de forse kostenstijging voor WMO en jeugdzorg ,,alarmerend”. Voor Harlingen alleen al gaat het om tonnen.

,,Dit tast de ambities van Friese gemeenten aan”, voorspelt wethouder Hein Kuiken van Harlingen. ,,Wij hebben nog wel wat reserves, maar veel andere gemeenten komen vreselijk in de problemen. Dat gebeurt ons ook wanneer deze kostenstijging structureel wordt. Reken maar dat heel wat plannen van gemeenten in de ijskast zullen verdwijnen”, waarschuwt Kuiken.

'Veel te optimistisch'

Precieze bedragen zijn nog onbekend, maar Kuiken houdt rekening met tonnen extra voor alleen de gemeente Harlingen. ,,De begrote 5,7 miljoen euro voor alleen de WMO en jeugdzorg is veel te optimistisch.”

De stijging komt voort uit maatregelen die Kuiken inhoudelijk ondersteunt, zoals de salarisverhoging voor thuiszorgmedewerkers. Ook de lagere abonnementsgelden voor cliënten vindt Kuiken een uitstekend plan. ,,Maar het rijk wentelt de stijging van alle kosten voor een heel groot deel af op de gemeenten en daar gaan we voor liggen.”

Reële zorgtarieven

Het rijk wil ook dat gemeenten reële zorgtarieven geven aan de aanbieders. ,,Maar ook hier compenseert het rijk niets.”

Voor die lobby en het verzet dat ervoor nodig is om het kabinet op andere gedachte te brengen, is bij het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten al een voorzet gedaan.

,,Daar zijn moties aangenomen om het kabinet te bewerken, maar dit betekent niet dat er gelijk iets verandert.”

Het is de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid die onder meer de zorgtaken en uitkeringen voor Harlingen regelt. Die houdt voor 2019 sowieso al rekening met een stijging van de lasten voor alle aangesloten gemeenten. Dit komt ook voor een deel door stijgende overheadkosten. ,,Meer kosten voor de top willen we liefst tot een absoluut minimum beperken.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement