Harlingen: ongezuiverde rook oorzaak dioxinepiek

Een storing was de oorzaak van de verhoogde uitstoot van dioxine van de REC in Harlingen op 1 en 2 oktober. Sommige rookzuiveringstoestellen sloegen bij de storing automatisch af.

Dat stelde de provincie dinsdagmiddag bij de presentatie van een onderzoek naar de dioxinepiek.

Door de storing in de Harlinger afvalverbrander is volgens een raming in opdracht van de provincie 33 milligram in het milieu gekomen, waarvan het grootste deel al bij de continue meting als uitstoot in de hele maand was ontdekt.

Hiermee zijn volgens gedeputeerde Michiel Schrier de oorzaak en de omvang van de dioxinepiek van oktober in kaart gebracht.

Exploitant Omrin heeft naar aanleiding van het incident enkele procedures en automatische schakelingen aangepast om de kans op herhaling te verkleinen. Wethouder Harry Boon wil daar snel een uitgewerkt plan voor zien.

Gedeputeerde Staten bepalen volgende week of de storing en de hierdoor opgetreden dioxinepiek redenen zijn om Omrin bestuursrechtelijk aan te pakken. Volgens de GGD is er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest.

Woensdag geven de FFD, Omrin, de milieu-uitvoeringsdienst FUMO en de begeleidingsgroep van het dioxineonderzoek het publiek tussen 16:00 en 19:00 uur nadere uitleg in Trebol.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement