Harlingen onderzoekt sluiting afvaloven

De gemeente Harlingen laat onafhankelijk onderzoek doen naar de financiële en economische gevolgen van het sluiten van de omstreden afvaloven in de havenstad.

,,Meten is weten”, reageerde wethouder Harry Boon woensdagavond tijdens een raadsvergadering op drie moties over de zogenoemde reststoffenenergiecentrale (REC). De moties waren ingediend door vier oppositiepartijen.

Wim Wildeboer van Wad ‘n Partij, die al jaren op allerlei manieren de maatschappelijke discussie over de afvaloven op de agenda van de raad houdt, wil met concrete cijfers zowel voorstanders als tegenstanders van de REC bedienen.

Patstelling doorbreken

,,Nu lopen discussies tussen voor- en tegenstanders altijd vast, omdat men niet weet wat de gevolgen zijn”, aldus Wildeboer. Hij wil de patstelling doorbreken. ,,Voorstanders van de REC zeggen dat sluiten toch niet kan en tegenstanders beweren dat het moet.”

Wethouder Boon gaat de onderzoeksopdracht voorleggen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Omrin in oktober. Ook heeft hij van de gemeenteraad de opdracht gekregen de kosten van het onafhankelijk onderzoek geheel of gedeeltelijk bij Omrin neer te leggen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement