Harlingen mist de noodzaak en het gezag om afvaloven REC te sluiten

De gemeente Harlingen ontbeert het bevoegd gezag om de REC te sluiten op grond van de volksgezondheid. Ook een noodbevel zal de burgemeester niet geven.

De twee recente storingen in de afvaloven van Omrin leidden in oktober en november tot zorgen en vragen in de gemeenteraad van Harlingen. Net als bij andere afvalovens in het land kampen de installaties met storingen, maar nergens worden het toegestane maximum van 60 storingsuren overschreden. In Harlingen staat de teller inmiddels op 24 uur, meldt het college.

Harlingen heeft niet de mogelijkheid de REC te sluiten, stelt burgemeester Roel Sluiter in antwoord op vragen van Wad’n Partij. ,,Het reguleren van aspecten ten aanzien van de volksgezondheid loopt via de milieuvergunning waarvoor niet de gemeente maar de provincie Fryslân het bevoegd gezag is.’’

Zorgen bij brandweer om storingen REC: 'Daar zijn wij niet voor'
Lees verder

Ook stelt het college dat het onwaarschijnlijk is dat de burgemeester op grond van artikel 175 van de gemeentewet een noodbevel kan geven ‘ter handhaving van de openbare orde of beperking van gevaar’. ,,Algemeen kan worden aangenomen dat dit in de praktijk niet aan de orde kan of zal komen omdat het bevoegd gezag (de provincie) al op basis van de wet milieubeheer/Wabo tot sluiting is overgegaan voordat de omstandigheden waaronder de burgemeester op basis van artikel 175 zou kunnen optreden zich zouden kunnen voordoen.’’

Veel meer dan het indienen bij de provincie van een handhavingsverzoek als de gemeente vermoedt dat de REC zich niet aan de vergunningsvoorschriften houdt en de provincie naar het oordeel van Harlingen haar handhavende rol onvoldoende vervult, kan de gemeente niet doen.

Volgende week vrijdag vergaderen de aandeelhouders over de REC. De avond ervoor bespreken de gemeenteraad en provinciebestuur de zorgen in de havenstad.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement