Handtekeningen onder project Vijfhuizen

Henk de Vries (directeur It Fryske Gea), Jaap Hijma (wethouder gemeente Ferwerderadiel), Marian Jager-Wöltgens (bestuurder Wetterskip Fryslân) en Johannes Kramer (gedeputeerde Provincie Fryslân) hebben hun handdtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst ‘Vijhuizen, fan swiet nei sâlt.’

Dat deden zij op de zeedijk bij het kweldercentrum Noarderleech in Hallum. In de overeenkomst staan onder andere afspraken over de bouw van een gemaal in de zeedijk met vispassage, een fietspad en inrichting van het buitendijkse kweldergebied bij Hallum.

Raad van State verklaarde een eerdere versie van het plan ongeldig vanwege bezwaren over de waterveiligheid en de uitstroom van het gemaal in het buitendijkse gebied. Zo was een Hallumer pachter bang voor overstromingen, inklinking en slecht onderhoud van de nieuw te maken slenkkaden richting het gemaal.

In het nieuwe plan zijn langs het uitstroomkanaal van het nieuwe gemaal hogere kaden opgenomen. De herziening kostte 520.000 euro.

Het project wordt financieel gesteund door het Waddenfonds en Rijkswaterstaat. Ook komt er geld vanuit de Europese (POP-)subsidie en het Programma voor een Rijke Waddenzee.

De werkzaamheden beginnen in 2017. Een jaar later moet het project klaar zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement