Hand aan de kraan bij zoutwinning Wad

Als onder de Waddenzee zout wordt gewonnen, dan is het zaak ondertussen de invloeden op de natuur in de gaten te houden. Daarbij is het essentieel de ‘hand op de kraan’ te houden.

Dit is de voornaamste uitkomst van het onderzoek dat de Waddenacademie door vier onafhankelijke wetenschappers heeft laten doen. Aan Frisia Zout in Harlingen heeft het ministerie van Economische Zaken een vergunning verleend.

Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming hebben bezwaar aangetekend uit vrees voor blijvende aantasting van het ecosysteem. Deze organisaties vrezen onomkeerbare gevolgen door bodemdaling.

De onderzoekers stellen vast dat de bodemdaling die door klimaatverandering onder de Waddenzee plaatsvindt, samen met de gevolgen van zoutwinning zal zorgen voor zandhonger in het Waddengebied. In hoeverre de natuur dat zelf oplost, is op dit moment niet te voorspellen.

Het bezwaar dat de natuurorganisaties tegen de zoutwinning hebben ingediend, wordt naar verwachting nog dit jaar door de Raad van State behandeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement