Hamsteren bij supermarkten hoeft niet: 'Met de aanvoer is helemaal niets mis'

Bij de Lidl in Techum wordt veel extra ingeslagen. FOTO ANTON KAPPERS

Nederlanders zijn donderdagavond op grote schaal aan het hamsteren geslagen nadat het kabinet indringende maatregelen aankondigde om het coronavirus in te dammen.

Op sociale media verschijnen talloze berichten en beelden van lege schappen en van klanten die met volle winkelkarretjes door de supermarkten struinen. ,,Ik hoorde van een medewerker dat klanten soms complete dozen melk meenamen.”

De supermarkten bevestigden dat het drukker was dan normaal. ,,Het kan inderdaad voorkomen dat bij sommige filialen de schappen leeg staan”, aldus een woordvoerder van Albert Heijn. ,,Maar dat is slechts tijdelijk. Met de aanvoer van producten is helemaal niets mis.”

Dat bevestigt ook AH-supermarktmanager Sjaak Wagenaar. Hij zag bij de AH XL in Leeuwarden ook dat massaal toiletpapier en keukenrol werd ingekocht. ,,Zorgen maken is niet nodig. Er is gewoon iedere dag nieuwe aanvoer.''

Jumbo

Volgens een woordvoerder van Jumbo was er vooral een stormloop op hygiëneproducten. ,,Wij hebben inderdaad een flinke stijging in de verkopen geconstateerd. Zeep, paracetamol, schoonmaakdoekjes, er was allemaal veel vraag naar. Op die producten hebben we daarom een quotum ingezet. Iedere klant mag maximaal twee stuks afrekenen. Op die manier willen we het behapbaar en fatsoenlijk voor iedereen houden.”

Brancheorganisatie van supermarkten CBL laat weten dat er geen problemen zijn met de aanvoer van producten en doet een dringende oproep aan klanten om normaal en rustig boodschappen te doen.

Uit Italië kwamen de laatste dagen al berichten over lege schappen als gevolg van de virusuitbraak. Volgens CBL-directeur Marc Jansen is hier geen sprake van ‘Italiaanse toestanden’. Daarmee bedoelt hij dat er in Nederland geen gebieden of dorpen zijn afgesloten door de overheid. Als het Nederlandse beleid ten aanzien van het coronavirus zo blijft, voorziet de CBL-directeur geen bevoorradingsproblemen. Supermarkten hebben hun personeel inmiddels geïnformeerd over hoe om te gaan met het virus, zegt Jansen.

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

home
net-binnen
menu