Half miljoen voor kunstgrasveld Frieschepalen

Voetbalvereniging Rood Wit Frieschepalen (RWF) krijgt in de zomer van 2019 een kunstgrasveld. De gemeente Opsterland stelt er bijna een half miljoen euro beschikbaar voor.

De voetballers moeten het nu nog doen met twee wedstrijdvelden en een trainingsveld. Het trainingsveld is echter in slechte staat, waardoor de teams moeten uitwijken naar de wedstrijdvelden.

Dit gaat ten koste van deze velden, aldus de KNVB. Oplossing is het vervangen van een veld met natuurgras voor een veld met kunstgras. Daarop kunnen zowel wedstrijden worden gespeeld als traingen afgewerkt.

Beste optie

Andere opties lossen het probleem niet op of zijn niet uitvoerbaar. Zo vraagt het uitbreiden van het kleinere trainingsveld tot een volwaardig wedstrijdveld een volledige herinrichting van het sportpark en de aankoop van grond. Het vervangen van de toplaag van de wedstrijdvelden heeft als nadeel dat deze daarna nog steeds niet gebruikt kunnen worden voor trainingen.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, stelt Opsterland 495.000 euro beschikbaar voor de aanleg van het kunstgras. RWF draagt zelf aan zelfredzaamheid omgerekend 130.000 euro bij. De club is onder meer betrokken bij het ontwerp en doet zelf een aantal klussen. De kosten die worden bespaard op onderhoud vloeien terug naar de gemeente.

Opsterland wil geen rubbergranulaat als vulling tussen de sprieten en kijkt naar alternatieven. Het granulaat kwam vorig jaar in opspraak omdat het milieuvervuilend zou zijn en schadelijk voor de gezondheid.

Privatisering sportcomplex

Behalve aan het kunstgrasveld wil de gemeente ook 73.000 euro bijdragen aan de privatisering van het sportcomplex. Het gebouw van RWF is nog een van de weinige die in gemeentelijke handen is omdat de voetballers lange tijd hun onderkomen deelden met het dorpshuis. In 2012 is het dorpshuis verhuisd naar een nieuwe locatie, sindsdien is onderhandeld over de overdracht van gemeente naar RWF.

Het geld wil RWF gebruiken voor het verduurzamen van het gebouw. Het geld uit de energiebesparing wordt gestoken in onderhoud en exploitatie.

Lees ook: Kunstgrasdebat laait op: Friese clubs alert, maar kalm

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement