Hakken in het zand tegen komst van de zandwinningsfabriek in het IJsselmeer

De IJsselmeerkust liep maandagavond leeg, het gemeentehuis in Joure vol. Tegenstanders van zandwinning hopen twijfelende politici met hun protest over de streep te trekken.

,,Dit is de earste kear dat ik protestearje’’, zegt Rinke Koopmans (74) uit Oudemirdum. ,,It is no noadich. Se lústerje net nei de minsken.’’

En met ‘se’ bedoelt Koopmans de coalitiepartijen CDA en VVD, die voorstander zijn van zandwinning vanaf een eiland voor de kust van Oudemirdum. Derde collegepartij FNP heeft nog geen besluit genomen. De Gaasterlanders vestigen hun hoop met name op deze fractie.

Zo’n 150 IJsselmeerkustbewoners kwamen naar het gemeentehuis. Ze zaten in de raadszaal, de hal en de benedenverdieping. Met anti-zandwinningsspandoeken en -borden kwamen ze aanlopen in Herema State.

Twee Gaasterland Expressen hadden hen uitgeladen. Syds Wiersma droeg voor het naar binnen gaan een gedicht voor, net als Eeltsje Hettinga, dichter fan Fryslân. Op het bordes sprak hij van ,,jim, de bestjoerders, jim de fernielers, o, jim sânrovers sûnder siele.’’

Maar eenmaal binnen bleef het rustig. De twee agenten hoefden niet in actie te komen. Burgemeester Fred Veenstra had hen ingeschakeld vanwege de bedreiging het afgelopen weekeinde aan het adres van VVD-fractievoorzitter Olaf Storms.

Afgelopen zaterdagavond werd er bij de liberaal thuis in Balk een steen door de ruit gegooid. ,,We onderzoeken of er een verband is tussen de zandwinning en dit incident’’, zegt Nic Westrik, politiechef Joure-Lemmer. Hij roept getuigen op zich te melden.

In de raadzaal gaven dertig anti-zandwinningscomitéleden in een oneliner aan waarom het plan van zandwinner Smals niet door moet gaan. ,,Wêrom yn’e goedichheid noch trochsette mei dit minne plan?’’, vroeg Roymer Brouwer uit Mirns zich af. ,,Der binne alternativen.’’

Ook oud-gedeputeerde van het CDA Akke Brandenburg uit Mirns roerde zich. ,,Stim tsjin dit nuvere plan’’, riep ze de collegepartijen op.

Petra Ellens van Recron sloeg drie collegepartijen met hun verkiezingsprogramma’s om de oren. Groen, voor recreatie, somde ze op. Ze vreest dat de komst van een zandfabriek naar de IJsselmeerkust toeristen wegjaagt. ,,Want wie gaat er nou recreëren op een industrieterrein?’’ Of alle protesten afdoende zijn, wordt op 13 februari duidelijk. Dan neemt de raad een besluit.

Lees ook: Bijeenkomst over zandwinning: politie in de raadszaal van Joure

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zandwinning
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct