Hakenkruis op Veenhoop-terrein: 'Grif immen dy't gjin hege sifers hie op skiednis'

Een hakenkruis op de camping van het Veenhoop-festival heeft de gemoederen aardig beziggehouden.

Reinjan Mulder, uitgever en voormalig literair redacteur van NRC-Handelsblad, schrok zich een ongeluk. Op reis door Friesland, wegens de geneugten van Culturele Hoofdstad, kwamen hij en zijn vrouw maandag terecht bij De Veenhoop, waar het gelijknamige festival zijn laatste dag (van de vier) beleefde.

Op weg van de pont naar de ophaalbrug, om wat te drinken, zag hij het liggen. Een fors hakenkruis, geschilderd in het gras. Met de naam Adolf erboven. ,,Mijn vrouw, die een stukje voor me liep, zag het ook meteen. Omdat het pontje nog niet voer, ben ik teruggegaan om een foto te maken.''

Mulder postte die foto op Facebook, en oogstte, uiteraard, ontzette reacties. ,,Wel tekenend dat dit niet wordt verwijderd. Friesland schijnt te krioelen van de neo-nazi's”, tekende Manja Ressler op.

Hakenkruis lag er al

Dat ligt iets anders, zegt Jan Feikema, voorzitter van het Veenhoop-festival. Het hakenkruis lag er in het weekend al en was toen nog veel zichtbaarder.,,Wy ha doe al besocht om it fuort te heljen, mar it wie juster dochs noch te sjen. It is derop skildere.” Inmiddels is het alsnog verwijderd, zegt hij.

De daders zijn bekend. ,,Dy komme fan ien fan dy feestboaten, dêr hiene wy it hiele wykein al kopsoargen fan. Oerlêst yn it doarp, lûdshinder. Sy wiene echt losslein. Mar wy ha it knap yn de kop smoare kind, ek yn oerlis mei de gemeente.Wy ha ús eigen rjochtssteat hjir, mei ús eigen noarmen en wearden.”

Goed gesprek

In het kader daarvan volgt nog een goed gesprek met de club van deze feestboot - een van de pakweg vijftien speciale bouwsels die tijdens het festival langs het water liggen. ,,En de útkomst soe wolris wêze kinne dat sommigen it oare jier net wolkom binne.”

Volgens hem gaat het om mensen ,,dy’t net de goede opfiednig hân ha. Grif immen dy’t gjin hege sifers hie op skiednis. It is tige spitich dat der in pear fan sokke ynsidinten by wiene. Want fierder wie it tige gesellich.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement