Haagse actie om royement jager Terschelling

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren komt opnieuw in actie vanwege de reeënkwestie op Terschelling.

Jager en klokkenluider Jan Smit hangt een royement boven het hoofd. Het bestuur van de lokale Wildbeheereenheid pruimt hem niet meer nadat hij een onterechte jacht op reeën op het eiland aan de kaak stelde.

Smit kan nog tegen het royement in beroep. Begin november is er een extra ledenvergadering.

Thieme stelt in Kamervragen aan staatssecretaris Martijn van Dam dat het melden van misstanden bij het afschot van (beschermde) dieren een wettelijke plicht is. Ze wil weten of hij vindt dat het voorgenomen royement erop duidt dat ,,de wildbeheereenheid (WBE) zich kennelijk niet aan de bedoelingen van de wetgever wenst te houden’’.

Faunabeheereenheid Friesland gaf eilander jagers een machtiging om dit jaar op het eiland 77 reeën af te schieten. Na tussenkomst van eerst Smit, daarna de staatssecretaris en vervolgens de provincie Fryslân is die machtiging ingetrokken. De noodzaak tot afschieten ontbrak.

Thieme wil dat de kwestie wordt meegenomen in de evaluatie van de Wet Natuurbescherming. Ze vraagt Van Dam of hij bereid is centraal ingrijpen mogelijk te maken als provinciale vergunningverleners afschotvergunningen verlenen ,,in strijd met de letter of de geest van de wet’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement