Verrassend genoeg is het aantal ingediende bouwplannen in Friesland nauwelijks afgenomen in de eerste helft van dit jaar. De coronamaatregelen leidden niet tot een dip.

Dit blijkt uit cijfers van adviesorgaan Hûs en Hiem, dat een groot deel van de Friese plannen op zijn bordje krijgt. In het eerste half jaar van 2019 werden er 1782 ontwerpen ter beoordeling voorgelegd. In de eerste helft van dit jaar ging het om 1720 plannen.

,,Wie had dat gedacht?’’ zegt directeur Marc Visser. ,,De cijfers zijn tot onze eigen verbazing op peil gebleven. De corona heeft hier geen invloed op gehad.’’

Bij de publicatie van zijn jaarverslag over 2019 gaf hij dit voorjaar nog een waarschuwing af. Hûs en Hiem hield toen ernstig rekening met een afname van het aantal bouwplannen, als gevolg van de ,,economische gevolgen van de maatregelen die van overheidswege zijn getroffen om besmetting met het coronavirus in te dammen.’’

Vorig jaar werden 3409 eerste adviesaanvragen behandeld, zo blijkt uit het jaarverslag. Dat was een iets hoger aantal dan in 2018, toen het om 3365 eerste aanvragen ging. De lijn van dit jaar wijst vooralsnog in dezelfde richting.

Gunstig voorteken voor Friese bouweconomie

Voor de Friese bouweconomie is dit een gunstig voorteken. ,,Wij zitten vooraan het proces in de bouw’’, zegt Visser. Zolang het aantal aanvragen bij Hûs en Hiem aanhoudt, blijft er zicht op voldoende klussen voor bouwbedrijven in een latere periode.

Visser is voorzichtig met een verklaring voor de aanhoudende plannenstroom. Hij wijst er op dat veel mensen een tijdje gedwongen thuis zaten en toen gingen nadenken over de verbouwing van hun huis: ,,Bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw. Wij zien ook dat architecten het nog altijd druk hebben.’’

De grotere bouwplannen komen op dit moment vooral uit Leeuwarden, waar de huizenschaarste groot is. ,,Daarbuiten zien we aanzienlijk minder aanvragen.’’ De sterk gestegen bouwkosten spelen hierin mogelijk een rol, denkt Visser.

Hûs en Hiem heeft het veel drukker dan in andere jaren. Dit komt niet zozeer door een stijging, maar doordat veel plannen meerdere adviesbehandelingen nodig hebben. Bovendien moet er zeer veel op afstand via videoverbindingen worden afgehandeld. Dit vergt meer tijd.

Hûs en Hiem heeft veel contact met gemeenten en merkt daar ook dat de bouwplannen blijven doorlopen. Visser: ,,Van diverse ambtenaren horen wij hetzelfde, het is ongekend druk op de afdelingen vergunningverlening.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Bouw
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct