Hûs en Hiem positief over Elfstedenboog

Wat adviescommissie Hûs en Hiem betreft mag die komen: de Elfstedenboog over de Bonke bij de finish van de Elfstedentocht.

Nu staat bij de finishplek nog een bord op een roestvrijstalen paaltje. Gedateerd en armoedig voor deze iconische plek, vond de Vereniging De Friesche Elf Steden. Dus schreef het bestuur begin 2017 een prijsvraag uit voor een blijvend kunstwerk om het punt te markeren waar de elfstedenrijders finishen.

Elfstedenkruisje

Kunstenaarscollectief Tijdmakers in Amsterdam kwam met het winnende ontwerp: een stalen boog, met daarin ruim 1000 blauwe ledlampjes, die de helft van een Elfstedenkruisje voorstelt. De andere helft verschijnt door weerkaatsing in het water.

De gemeente heeft inmiddels een vergunning verleend en ook de provincie verleent toestemming op grond van de Natuurwetgeving.

Kroontje

Donderdag presenteerde projectleider Johan Tigchelaar van de vereniging het ontwerp aan Hûs en Hiem. Op de 12 meter hoge boog komt een klein kroontje, omdat de Vereniging inmiddels koninklijk is.

De leden van de welstandscommissie waren enthousiast over het ontwerp. Ze hadden enkel wat vragen over details, zoals: komt er een elektriciteitskastje bij? Ja, heel klein. Hoe wordt de boog verankerd? Via een voor het oog onzichtbare fundering.

De boog kan er op zijn snelst in januari staan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement