Grou krijgt cadeautje dankzij NK Metselen

Het Nederlandse kampioenschap metselen vindt dit jaar plaats in Grou. Het dorp houdt er een cadeautje aan over bij het Wilhelminapark.

In april gaan twaalf getalenteerde vmbo-scholieren drie dagen aan het werk in het dorp. In groepjes van twee bouwen ze zes muren vanaf het maaiveld. Op vrijdag 13 april wordt de beste metselaar beloond met de zilveren troffel. De jongens verblijven intern in Grou.

Niet gepland

De muren waren eigenlijk niet gepland bij de opknapbeurt van het monumentale park, zegt Lies Volbeda van de gemeente Leeuwarden. ,,Maar we kregen een oproep: wie wist nog een mooi project voor het metselkampioenschap?’’ Zo viel de keuze op Grou, waar in het verleden ook siermuren bij het park stonden.

Inmiddels hebben studenten bouwtechniek van de TU Delft een ontwerp gemaakt voor het metselwerk. Op dit moment lopen er per landsdeel voorrondes onder vmbo’ers voor het kampioenschap.

Samenwerking

,,Het is de langst lopende bouwprijs van Nederland, het wordt de 66ste keer’’, zegt Gerard Westenbroek van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). ,,Het is een samenwerking van verschillende organisaties.’’ Leveranciers van bakstenen en mortel zorgen voor materiaal, de financiering wordt geregeld door Bouwmensen Friesland, Nunspeet en Zwolle.

,,Bouwbedrijven staan te springen om metselaars, het kampioenschap is dan ook bedoeld om jongeren te motiveren. Op het vmbo moeten ze nog een keuze maken.’’ Een deel van de jongens die al door de voorrondes zijn gekomen, geeft nu al aan voor het vak te kiezen, zo blijkt op de website van de KNB.

home
net-binnen
menu