Groter recreatiehuis in gemeente Leeuwarden soms toegestaan

Recreatiewoningen in de gemeente Leeuwarden mogen een maximale oppervlakte van 120 vierkante meter hebben en niet hoger dan 7 meter zijn.

Dit hebben burgemeester en wethouders besloten. Dit maximum wordt alleen toegestaan als het huisje goed in de omgeving past.

In andere gevallen geldt de standaardomvang van 70 vierkante meter.

Grote variatie

B. en w. stelden een onderzoek in, omdat Leeuwarden er na de fusie met noordelijk Boarnsterhim een grote variatie aan huisjes en regels heeft bij gekregen.

Op De Burd bij Grou staan woningen van 120 vierkante meter, maar op andere plekken, zoals bij de Grutte Wielen en Wergea zijn huisjes nog niet half zo groot.

Standaardmaat

Landelijk geldt 70 vierkante meter als een standaardmaat. Vakantiehuisjes van deze omvang kunnen zonder veel beperkingen worden gebouwd.

In de recreatiesector is echter veel vraag naar grotere woningen, zo hebben de ambtenaren geconstateerd.

Ouderen

Huisjes worden vaak gehuurd door ouderen, die graag een slaapkamer beneden hebben. Grotere families passen bovendien vaak niet in chalets met een oppervlak van 70 vierkante meter.

B. en w. hebben daarom besloten vergroting en nieuwbouw van grotere huisjes onder voorwaarden toe te staan. Per locatie en bouwplan wordt bepaald of dat mogelijk is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement