De tien fonteincommissies maken zich ernstige zorgen over het project 11Fountains. In een brandbrief aan gemeenten en provincie luiden zij de noodklok.

Zo ontbreken bijvoorbeeld de informatiebordjes bij sommige fonteinen, een jaar na de opening. Tevens zijn er werkzaamheden niet afgerond en ontbreekt bewegwijzering. Maar ook is onduidelijk wat het doel verder is, ligt er geen marketingplan en ontbreekt een lange termijnvisie: de zorgen van de tien fonteincommissies – Leeuwarden heeft er geen – beslaan ruim twee A4-tjes. ,,We weten niets, weten niet aan wie we vragen moeten stellen en wat de plannen zijn”, zegt Kitty Postma van de commissie in Workum.

'Er was niets georganiseerd'

De commissies zijn destijds in het leven geroepen om te assisteren bij het realiseren van de fonteinen. ,,Kletterdei zou dit jaar de feestelijke dag zijn waarop de fonteinen weer aangezet zouden worden. Er was niets georganiseerd, sommige deden het niet eens. Tot grote teleurstelling van de bevolking maar ook voor de toeristen. Hoeveel effectiever wil je nog zijn bij het om zeep helpen van een prachtig project?”

Projectleider Anna Tilroe van 11Fountains reageert per WhatsApp op de brief. Zij wil zich niet mengen in de discussie, maar concludeert dat de commissies blijkbaar bezorgd zijn. De provincie nam het project 11Fountains in 2017 over van de stichting LF2018. Woordvoerder Herman Buikema van de provincie zegt de brief te hebben ontvangen, maar stelt dat de verantwoordelijkheid nu bij de gemeenten ligt. En dat er geen onafhankelijke stichting komt – waar sprake van was. Er komt nu een intentieverklaring waarin onder meer staat hoe de gemeenten het onderhoud van de fonteinen gaan regelen. ,,Die wordt voor de zomer getekend., daar zien we op toe.” Voor de marketing rondom de fonteinen verwijst Buikema naar LF2028 en MerkFryslân.

'Er moet veel gebeuren'

Radboud Droog is bij LF2028 – de opvolger van LF2018 – bezig met 11Fountains. ,,We zijn nu druk met inspiratiesessies en hopen in de tweede helft van dit jaar een marketingplan te hebben.” Dat er niets gebeurt, bestrijdt Droog. ,,Wij hebben deze klus nu op ons genomen en inderdaad er moet veel gebeuren. Daar zijn wij van doordrongen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
11 Fountains
Culturele Hoofdstad
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct