Grote stroomuitval? Red jezelf

Als voor lange tijd de stroom wegvalt, hoeven de meeste inwoners van Friesland niet te rekenen op veel hulp van de overheid.

Hulpdiensten richten hun aandacht bij een stroomstoring in de eerste plaats op kwetsbare Friezen. Wie niet ‘verminderd zelfredzaam’ is, moet zich urenlang zelf in donker of kou zien te redden. Alleen als levens in gevaar komen, zal de overheid ingrijpen. Dit blijkt uit het nieuwe bestrijdingsplan van de Veiligheidsregio Fryslân bij het optreden van grootschalige stroomuitval.

Volgens hulpverleners is de kans op een stroomstoring van meerdere uren ,,reeël’’ en de impact ,,aanzienlijk’’. In Friesland zijn vrijwel geen andere rampen met zulke grote gevolgen. Het plan is – voor het eerst – gemaakt in samenwerking met de veiligheidsregio’s van Groningen en Drenthe, omdat een storing de provinciegrens kan overschrijden.

Toch bestond binnen de Friese veiligheidsregio eerst twijfel om een rampenplan voor stroomuitval te maken, zegt beleidsadviseur Bert Steeman. Het is immers de beheerder van het stroomnet – in Friesland Liander – die de storing moet verhelpen. Met een eigen plan ,,worden wij als het ware probleemeigenaar’’, zegt Steeman. ,, Je zegt: dit lossen wij als overheid wel op.’’

In werkelijkheid kan die overheid bij een grote stroomuitval – tenminste duizend woningen en bedrijven – lang niet alle oproepen beantwoorden. Het rampenplan zegt niets over het lot van gestrande forenzen of mensen ingesloten in een lift of kantoor. Zieken- en verpleeghuizen worden geacht zelf de gezondheid van hun patiënten en bewoners te bewaken. Steeman: ,,Wij kunnen zo’n groot incident echt niet helemaal zelf aan.’’ De veiligheidsregio maakt vooraf afspraken, om tijdens een crisis de schade te beperken.

Op basis van het rampenplan analyseerde deze krant de gevolgen van een Friese stroomstoring die twee tot maximaal acht uur duurt. Dan blijkt al dat de hulpverlening behoorlijk gehinderd kan worden door de uitval van telefoon en internet. Veiligheidsregio Fryslân moet terugvallen op ‘ouderwetse’ geluidswagens en brieven om bewoners op de hoogte te houden.

Andere problemen die na enkele uren stroomuitval kunnen optreden, zijn lange files, stilstaande treinen, weigerende gemalen en geen warmte en licht.

Lees ook het LC+ artikel: Wat gebeurt er bij grootschalige stroomuitval

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement