Gronings raadslid wil stuk Schier niet zomaar afstaan aan Friesland

Een stukje Schiermonnikoog afstaan aan de provincie Friesland? Voor raadslid Eltjo Dijkhuis van Gemeentebelangen Eemsmond is dat geen uitgemaakte zaak.

,,We kunnen wel bezig blijven stukken land af te staan aan Friesland’’, zegt Dijkhuis. ,,Als je de kaart bekijkt is het veel logischer dat dit stuk gewoon bij Groningen en dus ook bij de gemeente Eemsmond blijft. Er zou in ieder geval eerst eens met ons als gemeente over gesproken moeten worden.’’

Grenscorrectie

Dijkhuis reageert op berichten over een voorstel voor een nieuwe grenscorrectie tussen de provincies Friesland en Groningen. Schiermonnikoog ‘wandelt’ langzaam in oostelijke richting. In 2006 is daarom de grens tussen beide provincies al eens verlegd, om problemen te voorkomen met het onderhoud van de oostelijke punt van het eiland. Uit satellietbeelden blijkt dat Schier sindsdien weer verder verschoven is waardoor er opnieuw een stukje in de provincie Groningen ligt.

Mooi stuk Noordzeestrand

,,Het is een afgelegen oord waar normaal gesproken niemand komt’’, zegt Dijkhuis, die zich de grenscorrectie uit 2006 nog herinnert. ,,Het was een enorm end lopen over het strand. Maar ach, wij als Groningers willen ook wel een mooi stuk Noordzeestrand. In 2006 is het verkocht aan Friesland maar we zouden het nu anders kunnen doen. Bijvoorbeeld door een soort beheersplan te maken met afspraken over het onderhoud.’’

Een nadeel voor Groningen is namelijk dat het verlies van grond ook het verlies van inkomsten vanuit het Rijk scheelt. Dat zou Friesland moeten compenseren. Gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen heeft al aangegeven dat daar wat hem betreft best over te praten valt met Friesland.

Zonder overleg

,,Bijzonder dat de provincie blijkbaar al een standpunt heeft ingenomen zonder eerst met ons als gemeente te overleggen’’, vindt Dijkhuis.

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond erkent dat er met haar gemeente nog niet over gesproken is. ,,Maar nu het zo aan de orde komt, is het wellicht een goed idee daar eens over te beginnen. Ik ga daar volgende week contact over opnemen met het provinciehuis’’, laat Van Beek weten in een reactie.

Borkum ook?

Op dit moment bezit de provincie Groningen alleen de onbewoonde eilanden Rottumerplaat en Rottumeroog. Daar mag alleen vrijwel geen publiek komen omdat het beschermd natuurgebied is.

Geografisch gezien ligt het Duitse eiland Borkum ook pal boven Groningen, en per boot is Borkum sneller bereikbaar vanuit de Eemshaven dan vanuit het Duitse Emden.

Tussen Nederland en Duitsland speelt al veel langer een grensgeschil over waar de grens precies moet lopen in de monding van de Eems. ,,Dat is dus nog steeds betwist gebied’’, zegt burgemeester Van Beek. ,,Maar we zijn goede buren en werken uitstekend samen als partners hoor.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement