De Groninger Ambassade, gezien vanaf de Zuidergrachtswal. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Groningers meren aan in Leeuwarden voor LF2018

De Groninger Ambassade, gezien vanaf de Zuidergrachtswal. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Wat komt hier? Wat is dit? Wat doen jullie? Mare van Koningsveld hoort de vragen meerdere keren per dag als ze aan het werk is bij de drijvende kubussen aan de Nieuweweg in Leeuwarden. Het antwoord? De Groninger Ambassade.

Het begint een Gronings hoekje te worden in Leeuwarden, het deel van het centrum van de Nieuweweg tot het Beursplein. Want behalve de Groninger Ambassade wordt er even verderop hard gewerkt in de voormalige bibliotheek waar de Campus Fryslân van de Rijks Universiteit Groningen komt. ,,Maar dat is toeval hoor, we hebben lang gezocht naar een plek en dit leek ons een goede locatie”, aldus Van Koningsveld.

Anders dan de naam doet vermoeden is de Groninger Ambassade geen politieke vertegenwoordiging, maar een artistieke. Zes Groninger kunstpodia – waaronder Naip, NP3 en academie Minerva - zijn door het Groninger Centrum voor Beeldende Kunst gevraagd om ‘iets te doen’ met het thema water en waterstof.

Waterstof als alternatieve brandstof

,,Water en waterstof zijn heel actueel. Wat kun je doen met waterstof als het gaat om duurzaamheid is bijvoorbeeld een thema waarover op het moment heel veel over gesproken wordt. Is waterstof toepasbaar als alternatieve brandstof voor auto’s? Hier kan je zien wat kunstenaars met het thema doen als ze het ‘out of the box’ benaderen”, vertelt productieleidster Yvonne Dijkstra.

Aan de buitenkant van de Groninger Ambassade hangen timmermannen verlichting op. De aankleding is nog niet klaar, benadrukt Dijkstra. En ook binnen wordt er nog volop gewerkt aan de installaties in de in totaal zes exporuimten.

Dagelijke dingen anders belichten

Een wc op een verhoging, een urinoir aan de wand en een grote watertank daar tussenin. Het is niet de toiletruimte van de ambassade maar de installatie van Reinier Kranendonk. ,,En het is geen urinoir maar een sta-toilet, en de wc, dat is een zit-toilet”, corrigeert Van Kranendonk.

Met zijn installatie – die ook nog bestaat uit een douche en een wasbak – wil de kunstenaar dagelijkse bezigheden anders belichten. ,,Er wordt zoveel misbruik gemaakt van grondstoffen. Er is zoveel verspilling en dat alleen maar omdat we én steeds meer willen én steeds meer gemak. Zonder dat we erbij stil staan wat we doen.”

Toilet doet het echt

De sanitaire voorzieningen in de installatie doen het echt. En kunnen gebruikt worden als je het niet erg vindt om tijdens het toiletbezoek onderdeel te zijn van een kunstwerk, inclusief toeschouwers. Het water om door te spoelen of te douchen is afkomstig uit de gracht en moet met de hand worden opgepompt.

Het ‘gebruikte’ water inclusief de ontlasting wordt ter plekke gefilterd en gezuiverd. ,,En dan blijft maar vijf procent van de hoeveelheid water en ontlasting over als een soort slib die je kan gebruiken voor je tuin.”

Voor Kranendonk gaat het om bewustwording. ,,Door dat je zelf handelingen moet verrichten in plaats van alleen op een knop te drukken en te zien wat er gebeurt, realiseer je je hoeveel er nu verspild wordt.”

Hergebruik

Rondom de kosten van de Groninger Ambassade doet curator Mare van Koningsveld wat geheimzinnig. ,,De kubussen worden na de expositie tiny houses in Groningen”, is het eerste antwoord op de ‘kostenvraag’. Ongeveer een ton, het uiteindelijke antwoord.

En is het niet een beetje laat, deze ambassade nu de grote publiekstrekkers zoals de Reuzen al geweest zijn en Culturele Hoofdstad de laatste maanden zijn in gegaan? ,,Dat moet je anders zien, we zijn gewoon een onderdeel van het programma.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct