Van de ruim 30.000 opvangplekken in meer dan 60 asielzoekerscentra in Nederland bevinden zich 8218, meer dan een kwart, in het Noorden.

De gegevens van het COA over de azc’s maken dat duidelijk. Ze tonen aan dat van een gelijke spreiding van de opvangplekken over het land momenteel niet echt sprake is. Zo bevinden zich in de randstedelijke provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland in totaal ‘slechts’ 5915 opvangplekken.

loading

Het COA en het rijk proberen die spreiding wel beter te krijgen, onder meer door nieuwe opvangplekken ‘evenredig’ over de provincies te verdelen. Ze willen zo bevorderen dat asielzoekers die vrijwel zeker een verblijfsvergunning krijgen, in een azc geplaatst kunnen worden die staat in of nabij de gemeente waar ze worden gehuisvest. Zo kunnen ze sneller beginnen met integreren en participeren.

Met dat doel voor ogen wil het COA dit jaar nog 2700 extra opvangplekken realiseren, zo maakte het deze week bekend. ,,Weliswaar zijn momenteel een kleine 27.000 van die ruim 30.000 plekken bezet, maar op basis van prognoses hebben we die 2700 plaatsen wel nodig’’, zegt woordvoerder Leon Veldt. ,,Ook sluiten de komende maanden de locaties in Rotterdam, Rijswijk en een van de twee locaties in Wageningen, daar zoeken we vervanging voor. Daarover en over de extra plekken praten we met gemeenten en het streven is daarbij dus die goede spreiding.’’

Historisch zo gegroeid

De huidige spreiding is veelal ‘historisch’ zo gegroeid. Ter Apel bijvoorbeeld kreeg een kwart eeuw geleden al zijn asielcentrum en daarmee de broodnodige arbeidsplaatsen. De opvanglocatie werd steeds groter, kan nu 2000 vluchtelingen herbergen en is het grootste asielcentrum van het land.

Ook de azc’s in Delfzijl, Burgum, Drachten en Zweeloo hebben een geschiedenis die tientallen jaren terug gaat. Net als die van het azc in Musselkanaal. Dat werd enkele jaren geleden gesloten maar is weer heropend.

Het azc in Assen, in het voormalig NAM-kantoor, is jonger maar heeft wel 1000 opvangplekken en is daarmee een van de Grote Zes; de azc’s met 1000 of meer plekken. De andere staan in Dronten (1000), Luttelgeest (1000), Gilze (1200), Budel (1500) en dus Ter Apel.

De asielprovincie van het land

Gelderland herbergt niet een van de Groten maar is wel dé asielprovincie van het land. Er zijn 11 opvanglocaties waarin in totaal 4240 vluchtelingen onderdak kunnen krijgen. Noord-Brabant draagt met 3990 plekken ook fors bij aan de opvang, zoals het dunbevolkte Flevoland dat ook doet met zijn 3 grote locaties (behalve de twee in Dronten en Luttelgeest het azc in Almere, goed voor 800 plekken).

Het contrast met Utrecht is groot. Die provincie heeft 3 azc’s waarin in totaal 1276 vluchtelingen opgevangen kunnen worden. In Noord-Holland is Den Helder ‘hofleverancier’ waar het om de opvang gaat. Die plaats heeft 2 azc’s en 2 kleinere opvangvormen voor alleenstaande minderjarigen die samen ook plaats bieden aan zo’n 1000 vluchtelingen. Zeeland is de enige provincie met maar 1 azc. Die staat in Middelburg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct