Grondruil in Harlingen als sluitstuk van een ingrijpende operatie

Nu de aanleg van de traverse bij Harlingen klaar is, krijgen gronden in het gebied een andere eigenaar. Sluitstuk van een ingrijpende operatie.

Het autoverkeer zoeft sinds enige tijd soepel over de N31 bij Harlingen. Op een aantal plekken rond de verdiept aangelegde snelweg wordt nog de laatste hand gelegd aan de nieuwe infrastructuur. Een aantal percelen in het gebied krijgt een andere eigenaar.

Harlingen bezegelt deze grondtransactie met diverse partijen - provincie, rijksoverheid en particulieren - middels een officiële ‘meerpartijenovereenkomst’. In totaal wisselt 190.416 vierkante meter grond van eigenaar. Het leeuwendeel gaat naar Harlingen. Door de werkzaamheden is grond van de gemeente onder de weg verdwenen; anderzijds heeft de provincie in het kader van het project grond aangekocht, die nu naar de Harlingen of het Rijk worden overgedragen. Een klein deel van de grond wordt tussen Rijk en provincie verrekend in de aanleg van de Centrale As (N356).

Prijzen al vastgesteld

De meeste grond die de gemeente overneemt betreft wegen, fietspaden, bermen, sloten en groen. Een deel van de gronden wordt door Harlingen doorverkocht aan particulieren (aanwonenden) en ondernemers. De prijzen voor al deze transacties zijn al vastgesteld. Op het voormalige terrein Hofma wordt door Veiligheidsregio Fryslân een nieuwe brandweerkazerne gebouwd.

Met het verdiept aanleggen van de N31 is niet helemaal een einde gekomen aan het graafwerk in Harlingen. De provincie wil over een lengte van 375 meter een strook agrarische grond langs het Van Harinxmakanaal afgraven. Het perceel ligt recht tegenover het gronddepot van de N31 op bedrijventerrein Oostpoort.

Knelpunten oplossen

De verbreding is nodig om voldoende ruimte tre hebben voor ladende schepen. De provincie wil op meer plaatsen langs het kanaal knelpunten oplossen om het water bevaarbaar te maken voor grotere schepen. De waterspiegel wordt zo’n 20 meter breder. Daarnaast kan de zwakke oeverbescherming worden vervangen door een meer natuurlijke schuine oever.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement