Grondhandel bij Opeinde, maar niemand die er gaat bouwen

Het rood omlijnde perceel uit de brochure.

De gemeente Smallingerland waarschuwt voor een bedrijf dat ten oosten van Opeinde grond doorverkoopt aan particuliere beleggers.

Volgens een woordvoerder zijn bij de gemeente tientallen meldingen binnengekomen over een brochure van Vierkant Vastgoed Projecten in Groningen.

Geen bouwplannen

De brochure lijkt te zijn bedoeld om beleggers enthousiast te maken voor een strook grond direct ten oosten van Opeinde. Maar de gemeente zegt dat er geen bouwplannen zijn voor deze grond.

In de brochure is één bepaald perceel rood omlijnd. Dat perceel is volgens gegevens uit het Kadaster inmiddels in twintig kleinere stukken gehakt. Een aantal van die stukken werd dit voorjaar alweer doorverkocht aan particulieren, voor 15.000 euro per 500 vierkante meter.

Hoog tempo

De grondhandel voltrekt zich in hoog tempo. Een van de verkoopaktes suggereert dat Vierkant Vastgoed op 22 maart 2018 eigenaar is geworden van het oorspronkelijke perceel. Zes dagen later werd een stukje daarvan alweer doorverkocht aan een mevrouw uit Wijk bij Duurstede.

‘Niet aansprakelijk’

Smallingerland vraagt beleggers op te passen met dit soort transacties, maar onderneemt geen stappen tegen de grondspeculanten. Dat komt omdat Vierkant Vastgoed in de brochure aangeeft niet aansprakelijk te zijn voor de juistheid van de verstrekte informatie. Nergens wordt ook letterlijk beweerd dat er mogelijk op het stuk grond gebouwd gaat worden.

In 2015 circuleerde in Drachten ook al een brochure, toen voor kavels aan de Oude Slingeweg. Ook hier wil de gemeente niet bouwen.