GroenLinks: 'Alle hens aan dek' voor de Wadden

De Tweede Kamerfractie van Groen Links komt opnieuw in actie vanwege de containerramp met de MSC Zoe in het Waddengebied.

,,Het is alle hens aan dek’’, zegt Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. De fractie trekt aan de bel bij de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Carola Schouten (natuur) vanwege de vissers, die niet als afvalruimer aan de slag mogen op zee.

Regelgeving belet dat, meldde deze krant maandag. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) staat geen dubbelfunctie van vissersschepen toe. De vissers zijn daarover gefrusteerd. Zij willen de handen uit de mouwen steken.

'Ramp gaat door'

,,Wij willen weten wat het obstakel is’’, zegt Tweede Kamerlid Kröger. ,,De Waddenramp gaat nog steeds door, dus het is zo belangrijk om troep uit het water te blijven halen.’’

Met iedere storm vespreidt de rommel uit de 342 containers van de Zoe zich verder in zee. Dat vergroot de kans op schade aan netten. De vissers wijzen ook op de ecologische gevolgen voor vissen en schaaldieren. Microplastics hopen zich daar in op.

Vijfendertig vissers meldden zich als afvalruimer bij de Nederlandse Vissersbond. Zij wilden de rommel op de zeebodem vangen in hun sleepnetten. Deze week kwam het bericht dat ze worden bedankt voor de moeite.

Gesprekken op stapel

Na de ramp sprak de Tweede Kamer af spoedig in debat te gaan over de afhandeling ervan. Voorlopig staat er voor 10 april in Den Haag een rondetafelgesprek gepland met betrokken instanties. Eind mei volgt er een officieel Waddendebat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement