De eerste van tien grenspalen die de oude gemeente het Bildt aangeven, is vrijdag onthuld op de grens van dit gebied met de gemeente Ferwerderadiel.

De Bildtse vlag verhulde op de hoek van de Monnikebildtdijk met de Vijfhuisterdijk de paal die voortaan moet aangeven dat mensen het ,,domeingebied’’ ’t Bildt inrijden. Pas toen de Seedykster bus, getrokken door een trekker, arriveerde, kon het doek eraf en verscheen de tekst ’t Bildt 2018 op een plaat op de zogenaamde Mooie Paal.

De onthulling werd overgelaten aan de bedenker van het markeringsplan, Aldert Cuperus uit Sint Annaparochie. Wat hem betreft moet ’t Bildt als streeknaam net zo ingeburgerd raken als de Betuwe, Twente en de Achterhoek. Om dat symbolisch aan te geven bedacht hij de Mooie Palen, waarvan er al één staat tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie, onthuld in 2005.

Erfenis

Toen was al bekend dat er vroeger veel meer van deze grensobjecten waren, die aangaven in welk gebied de Friese Nassau’s mochten jagen. Dat recht kreeg deze familie in 1650 van de Friese Staten. Er kwamen elf palen om hun grond te markeren. In 1795 verdwenen ze.

Waren deze zuilen bedoeld om jagers te keren, de nieuwe versie is juist uitnodigend bedoeld, legde Cuperus uit. Laat mensen onze specifieke boerderijbouw eens bekijken of de langste straat van Nederland bezoeken, zei hij.

'Keurig geverfde grenspalen kregen op ’t Bildt de naam Mooie Palen'

Wethouder Jan Dijktra van Waadhoeke, die assisteerde bij de onthulling, beloofde dat in de nieuwe taalnota de erfenis van de gemeente het Bildt wat betreft de Bildtse taal meegenomen zal worden.

De voorganger van Waddenhoek, zoals de Bilkerts hun gemeente noemen, heeft er volgens Dijkstra veel aan gedaan om een mooie Bildtse erfenis achter te laten. Nu is het aan de Bilkerts om er wat van te maken. ,,Jim moatte jim grutskens úterje.’’

Plek

Dijkstra memoreerde dat niet iedereen in het Bildt blij was met het voornemen in een grotere gemeente op te gaan. Toen het democratisch proces zijn loop had gehad, werd dit een voldongen feit. Daarna ontstond het plan iets te doen om te laten zien dat het Bildt nog volop bestaat.

Cuperus bedacht dat de zogenaamde Mooie Palen na 223 jaar moesten terugkeren. Ze komen niet allemaal precies op dezelfde plek te staan als vroeger, omdat de toegangswegen zijn veranderd.

De Mooie Paal die vrijdag werd onthuld, staat wel precies op de plek van de oude ,,limijtpaal’’. Omdat ze zo keurig geverfd waren, kregen ze de naam Mooie Paal, zocht historicus Sytse Keizer uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct