Graf reserveren moet mogelijk blijven, vindt raad Leeuwarden

LEEUWARDEN Een ruime meerderheid in de Leeuwarder gemeenteraad wil dat het mogelijk blijft om een graf te reserveren op gemeentelijke begraafplaatsen.

PAL/GroenLinks-wethouder Herwil van Gelder stelde eerder dit najaar voor om deze mogelijkheid grotendeels te schrappen. Er zou niet veel behoefte aan zijn, terwijl schaarse ruimte door reserveringen ongebruikt blijft. Ook zou het systeem niet echt eerlijk zijn, omdat arme mensen zo’n reservering niet kunnen betalen.

De FNP kwam echter in geweer tegen het voorstel. Vervolgens meldden zich bij de gemeente mensen die zeer veel waarde hechten aan het reserveringsrecht. Het gaat bijvoorbeeld om ouders die later graag in de buurt van hun overleden kinderen begraven willen worden.

Woensdag presenteerde de FNP een voorstel (amendement) waarin wordt voorgesteld dat ,,het te allen tijde mogelijk blijft om na betaling van de grafrechten een particulier grafrecht te verkrijgen (reserveren).’’ Dit voorstel is ook ondertekend door de VVD, ChristenUnie, PvdA, D66, 50plus, CDA en GBL.

Ook urnenruimtes kunnen worden gereserveerd als het aan deze raadsmeerderheid ligt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement