Maarten Goudzwaard mocht donderdag lang de hoop koesteren dat hij namens JA21 een zetel in de Tweede Kamer zou veroveren. Die hoop vervloog bij hem op de vroege avond.

Toen bleek namelijk dat nieuwkomer JA21 niet op vier, maar op drie zetels zou uitkomen. Dat kon het Leeuwarder Statenlid, dat op de vierde plaats van de kandidatenlijst stond, net niet hebben.

,,Ik tink dat ik no wol reedlik definityf bûten de boat fal”, zei hij donderdagavond. ,,Ik hie der echt sin oan om nei De Haach te gean. Ik soe der diels ek wenjen gean. Mar ik tink dat it no oer is.”

Uitgerekend in Rotterdam, de thuisbasis van lijsttrekker Joost Eerdmans, bleek de partij minder goed te hebben gescoord dan gehoopt. ,,It is hiel jammer”, sprak Goudzwaard. ,,Mar ik hie der ergens ek wol wer rekken mei holden. We stienen in dei lang op fjouwer sitten, mar it wie wol hieltyd kile-kile. En al hienen we fjouwer holden, dan hienen we it troch de rest- en de foarkarstimmen noch ôfwachtsje moatten. Dit kin yn de polityk no ien kear barre.”

Niet getreurd

Niet te lang getreurd, zei Goudzwaard. ,,Wy hawwe it by dizze ferkiezingen gewoan hartstikke goed dien. Der ha yn it ferline net in soad partijen west dy’t by in earste ferkiezing safolle stimmen krigen ha as wy no. Foar JA21 is trije sitten prima. Dêr kinne wy op fierder bouwe. Nederlân hat dúdlik ferlet fan in realistysk rjochts lûd.”

Goudzwaard beleefde de verkiezingsavond woensdag met partijgenoten in een hotel op Schiphol. Na een korte nacht volgde meteen een officiële en volgens de Leeuwarder ook vruchtbare vergadering. ,,Om in oer as healwei ienen middeis bin ik wer nei Ljouwert riden. En no bin ik in bytsje wurch.”

Toen hij over de Afsluitdijk reed, zag hij de bedrijvigheid bij het Windpark Fryslân, dat in aanbouw is. Blij werd hij er niet van. Goudzwaard, die vorig jaar Forum voor Democratie de rug toekeerde, wil juist af van windmolens. En ook zonneparken en biomassacentrales wil hij het liefst een halt toeroepen. ,,Dêr sil it lânskip fan opknappe en dêr hat ek Fryslân profyt fan.”

Strijd

Hij was van plan om die strijd te voeren in Den Haag, zoals hij zich in de Tweede Kamer ook wilde inzetten voor de komst van de Lelylijn en voor meer ondernemersruimte voor boeren. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid dus niet gebeuren. ,,Ik bliuw no gewoan yn de Steaten. Gelokkich is dêr ek noch genôch wurk te dwaan.”

Voor JA21 worden behalve Eerdmans ook Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink lid van de Tweede Kamer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct