Gouden schip zeilt over het Harlinger Franekereind (+video)

Harlingen maakt zich op voor een spectaculaire projectie van het zeventiende-eeuwse VOC-museumschip de Halve Maen komende vrijdag.

Een fontein spuit water naar alle kanten omhoog. Een lichtstraal schijnt op het bewegende water. Hierop verschijnt de animatie van een schip. Het is de Halve Maen. Vanaf de kade lijkt het alsof het gouden VOC-schip dat volledig onder zeil vaart, met schuimende golven op de kop op het publiek afstormt.

Goud

Over de breedte van het Franekereind in Harlingen (zo’n 20 meter) is vrijdagavond de feeërieke projectie voor het publiek te volgen. Het evenement maakt deel uit van de Nationale Museumweek.

Die organisatie vraagt elk jaar aandacht voor het ,,goud’’ dat in de Nederlandse musea ligt. Drie plekken worden uitgelicht, waaronder Harlingen. ,,Vanwege Culturele Hoofdstad wilden we beslist een Friese bestemming kiezen’’, zegt Chris Jansen van de Museumvereniging.

Animatie

Het Hannemahuis in Harlingen heeft het schaalmodel van de Halve Maen in bruikleen van het Westfries-Museum. Dat leent de varende replica van de Halve Maen sinds drie jaar van de Amerikaanse eigenaar. Voor de komst van het schip in 2015 werd de 3D-projectie gemaakt en vertoond voor het publiek.

,,Die animatie is volledig op schaal gemaakt. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en hergebruik vonden we het een goed plan de 3D-projectie nog eens in Harlingen te laten zien. Vermoedelijk is vele inwoners van deze stad de projectie in Hoorn in 2015 ontgaan’’, aldus Jansen.

Hugo ter Avest geeft vrijdagavond bij het invallen van de duisternis een korte toelichting op de geschiedenis van het schip. Kim-Lian van der Meij verzorgt de presentatie. Donderdagavond is de generale repetitie en ook op zaterdag- en zondagavond is de projectie te zien aan het Franekereind vanaf het moment dat het donker is.

Appgebruikers klikken hier om de video te bekijken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement